Počet obětí v Dháce neustále roste, přesáhl 600

Dháka – Počet obětí pod sutinami zřícené budovy v bangladéšské Dháce překročil 600. Už teď jde o nejhorší katastrofu svého druhu v historii a záchranáři prohledávající trosky stále nacházejí nová těla. Smutná statistika proto s největší pravděpodobností dál poroste. V budově v době tragédie pracovalo kolem 3 000 lidí.

Práce v ruinách budovy jsou pro záchranáře stále náročnější. Nad místem se vznáší mrtvolný zápach. V oblasti panují vysoké teploty a těla obětí se rychle rozkládají. V některých případech už záchranáři nalezli jen kosti bez masa, uvedla agentura AP. Rychlé rozkládání těl komplikuje i identifikaci zemřelých, zvláště pokud u sebe nemají doklady. 

Policie už v souvislosti s nejhorší katastrofou v bangladéšském průmyslu zatkla několik osob včetně majitele budovy a čtyř majitelů továren, kteří nutili zaměstnance nastoupit do práce, přestože se ve stěnách budovy o den dříve objevily trhliny. Britský deník The Guardian informoval o tom, že záchranáři v troskách našli i pistoli majitele budovy. Zatím není jasné, zda ji vlastnil legálně, či ne. Nález ale dále zesílil negativní image majitele, kterého nyní místní média líčí jako gangstera, jenž využíval svou moc pro obcházení předpisů. 

Architekt budovy dnes uvedl, že stavba nebyla navržena pro těžké průmyslové stroje ani pro tři další podlaží, která k ní majitelé přidali dodatečně. V komplexu byly i obří generátory, které pracovníci zapnuli těsně před zřícením budovy.

Bangladéš je po Číně druhým největším světovým vývozcem oděvů. Textilní průmysl představuje 80 procent bangladéšského exportu a zaměstnává více než 40 procent obyvatel v práceschopném věku.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)