Japonský premiér rozpustil parlament, v zemi budou v říjnu volby

Japonský premiér Šinzó Abe rozpustil dolní komoru parlamentu a vyhlásil předčasné volby, které se uskuteční 22. října. Informovala o tom agentura AP. Volby, jejichž favoritem je Abeho vládní Liberálnědemokratická strana (LDP), se oproti řádnému termínu uskuteční o rok dříve.

Soupeřem LDP bude nová strana, kterou se chystá vytvořit guvernérka Tokia Juriko Koikeová. Její místní hnutí v červenci s převahou zvítězilo ve volbách do městského zastupitelstva.

Abeho strana LDP se tehdy potýkala s různými skandály. Od té doby ale její popularita opět vzrostla, protože premiér vyměnil některé ministry a také skandály postupně upadly v zapomnění. Abe si tak chce hlasováním prověřit a potvrdit mandát a také si nechat potvrdit svou hospodářskou politiku a pozici Tokia vůči Severní Koreji, uvedla agentura AFP.

Premiér v týdnu ujistil, že jeho rozhodnutí vyhlásit předčasné volby neodvede pozornost jeho vlády od severokorejských hrozeb. Abe slíbil, že vláda bude nadále vyvíjet tlak na Pchjongjang, pokud se KLDR nevzdá svého raketového a jaderného zbrojního programu.

Řádné parlamentní volby se měly v Japonsku konat v prosinci příštího roku. Abe stanul v čele Japonska poprvé již v letech 2006 až 2007, nyní vládne nepřetržitě od roku 2012.