Vulkán Agung na Bali je krůček od výbuchu. Indonésie má plán odklonu letů, přistaví trajekty

Indonéské úřady už evakuovaly z blízkosti sopky Agung na Bali skoro 100 tisíc lidí. Zároveň připravují plán odklonu letů pro případ výbuchu. Ostrov Bali hojně navštěvují turisté. Pokud to bude nutné, odvážet z ostrova by je mohly i trajekty.

Monitorovací středisko během středy zaznamenalo 800 otřesů půdy, které podle vulkanologů svědčí o tom, že magma vystoupalo vysoko k ústí kráteru a hrozí výbuch. Nad sopkou je vidět oblak kouře, který sahá do výšky asi padesáti metrů.

Indonéské ministerstvo dopravy uvedlo, že úřady jsou připraveny odklánět lety směřující na mezinárodní letiště v balijské metropoli Denpasaru na desítku jiných indonéských letišť v případě, že vulkán vybuchne a sopečný popel znemožní dopravu v oblasti. Úřady také chystají trajekty, které by v případě nutnosti mohly odvážet turisty z Bali.

Úřady minulý týden vyhlásily v oblasti kolem Agungu nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru vulkánu.

Série erupcí sopky Agung, která se tyčí do výšky 3031 metrů nad mořem, si mezi roky 1963 a 1964 vyžádala více než tisíc obětí, stovky dalších osob utrpěly zranění.

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli minulý týden v pátek a v sobotu evakuováni hosté z rezortu Relax Bali na severovýchodním pobřeží, který hojně navštěvují čeští turisté. Ostatní turistická střediska jsou zatím mimo bezprostřední ohrožení, uvádí na webu české ministerstvo zahraničí.

Bali patří k velmi oblíbeným turistickým destinacím. V loňském roce ostrov navštívilo téměř pět milionů lidí, především z Austrálie, Číny a Japonska.