Novodobá Bonnie: Bez Clydea, zato nejhledanější

Washington - Na prvním místě seznamu nejhledanějších teroristů americké FBI se poprvé ocitla žena. Joanne Deborah Chesimardová před čtyřiceti lety zavraždila policistu. Z vězení se jí podařilo utéct a od té doby se skrývá – zřejmě na Kubě. Někdejší černošské aktivistce hlásící se k radikálnímu nacionalismu je nyní 65 let a FBI zdvojnásobila odměnu za její dopadení na dva miliony dolarů.

V květnu 1973 dva policisté zastavili kvůli dopravnímu přestupku automobil, ve kterém jela Chesimardová a dva její společníci. Po Chesimardové bylo tou dobou už vyhlášeno pátrání kvůli několika zločinům včetně bankovní loupeže, a tak se rozpoutala přestřelka, při níž byl jeden policista raněn a druhý zabit; zůstal po něm tříletý syn. Chesimardová byla posléze dopadena a v roce 1977 odsouzena na doživotí. V roce 1979 se jí podařilo uprchnout z vězení v New Jersey a v 80. letech se objevila Kubě, kde zřejmě získala politický azyl. I někteří levicově orientovaní Američané ji dodnes považují za oběť rasismu, které se ve vlasti prý nedostalo spravedlivého procesu.

  • Jedna z mnoha známých podob Joanne Deborah Chesimardové zdroj: ČT24
  • Jedna z mnoha známých podob Joanne Deborah Chesimardové zdroj: ČT24

Chesimardová byla nejprve členkou radikálního černošského hnutí „Černí partneři“ a pak ještě radikálnější „Černé osvobozenecké armády“. „Otevřeně a svobodně si žije na Kubě a stále vyznává a propaguje teroristickou ideologii,“ prohlásil zvláštní agent Aaron Ford z odbočky FBI v Newarku v New Jersey. Chesimardová je a bude stíhána jako „domácí teroristka, která spáchala vraždu policisty“. Na odměnu si tak bude moci činit nárok kdokoliv, ať Američan, či cizinec, kdo úřadům poskytne informace vedoucí k dopadení teroristky. FBI tak na výročí vraždy dala najevo, že na staré účty nezapomíná.

Chesimardová je podle FBI ozbrojená a krajně nebezpečná. Používá také jména Assata Olugbala Shakur, Joanne Byron, Barbara Odoms, Joanne Chesterman, Joan Davis, Justine Henderson, Mary Davis, Pat Chesimard, Jo-Ann Chesimard, Joanne Debra Chesimard, Joanne D. Byron, Joanne D. Chesimard, Joanne Davis, Chesimard Joanne, Ches Chesimard, Sister-Love Chesimard, Joann Debra Byron Chesimard, Joanne Deborah Byron Chesimard, Joan Chesimard, Josephine Henderson, Carolyn Johnson, Carol Brown nebo „Ches“.