Zemanova snaha protlačit Klausovou je arogancí vůči Slovensku

Bratislava - Snaha českého prezidenta Miloše Zemana protlačit na post velvyslankyně v Bratislavě choť svého předchůdce v úřadu Livii Klausovou není projevem úcty ke Slovensku. Slovenský list Sme to ve svém dnešním komentáři označil jako aroganci k zemi, kterou lze zneužít k politickému vyrovnání účtů.

„Zeman si nemohl vybrat lepší příležitost pro vyřizování si účtů s politickým rivalem, pro osobní pomstu, pro demonstraci moci, pro rozšiřování svého vlivu na zahraniční politiku a pro odměnu rodině Klausových za předvolební podporu, než je boj o velvyslance na Slovensku,“ poznamenal deník s odkazem na spor Zemana se svým volebním rivalem a současným ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Slovenský deník dodal, že udělat „podobný cirkus“ ve vztahu k jiné zemi, pro Česko důležitější, nebo do takové země poslat „tak nevhodnou osobu“, by znamenalo mnohem zjevnější riziko.

Livia Klausová
Zdroj: ČT24

V Bratislavě není co zkazit…

Debata o obsazení křesla českého velvyslance na Slovensku je podle Sme také spíše projevem toho, že v Praze považují post šéfa ambasády v Bratislavě za funkci, ve které nelze nic zkazit, kde o nic nejde a kterou lze svěřit komukoli. „Může za to paradoxně právě blízkost obou států a jejich občanů,“ poznamenal deník, podle kterého s ohledem na vztahy obou zemí je tak role české ambasády ve slovenské metropoli minimální. To prý vzbuzuje v Praze dojem, že práce na velvyslanectví je čistě reprezentativní až rekreační záležitost a že ji zvládne každý. „Je to nejvhodnější a nejpohodlnější místo, kterým lze někoho odměnit nebo kam lze někoho odložit,“ dodal list, jenž v této souvislosti připomněl vyslání bývalého českého policejního prezidenta Jiřího Koláře coby styčného důstojníka na Slovensko.

Případné jmenování Klausové sice podle listu česko-slovenské vztahy zásadně neohrozí, pokud ovšem bude pro ně mít nějaké důsledky, budou spíše negativní. Důvodem jsou prý informace o kariéře otce Klausové ve službách válečného slovenského státu, její slovenský původ nebo její role v nacionalizaci kampaně před volbou hlavy českého státu, kdy podpořila Zemana.

Fico chce utužit vztahy s budoucí českou vládou

Komentátor také kritizoval pochvalná vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica k případnému jmenování Klausové velvyslankyní na Slovensku. „Jemu (Ficovi) nejde o dobré vztahy Česka a Slovenska, ale o úzké vztahy Zemana a Fica. V Zemanovi vidí důležitého spojence, který je mu blízký politickými názory, stylem i společnými zájmy. Fico navíc doufá, že si prostřednictvím Zemana ještě více upevní vztahy s českými sociálními demokraty a s příští českou vládou,“ poznamenal slovenský deník.