Čeští pyrotechnici pomáhají cvičit jordánské vojáky

Čeští pyrotechnici pomáhají cvičit jordánské vojáky (zdroj: ČT24)

Na pouštní základně v Jordánsku dokončil tento týden tým českých pyrotechniků výcvik místních vojáků. Šlo o vůbec první samostatnou výpravu expertů na likvidaci výbušnin do království, které přímo ohrožuje teror Islámského státu. Na místě natáčel zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Na benzinové pumpě leží nastražená výbušnina. Na místo okamžitě míří jednotka armádních pyrotechniků. V bezpečné vzdálenosti pomáhají vojáci obléknout kolegu do čtyřicetikilového ochranného oděvu. Muž se ve třicetistupňovém vedru opatrně blíží k pumpě. V ruce třímá elektronickou rušičku. Má zabránit odpálení výbušniny mobilním telefonem. Po minutách napětí pyrotechnici nálož – teď už bezpečně odtaženou daleko od ohrožené pumpy – na dálku odpalují.

Čeští instruktoři jsou spokojení. „Mají velice dobré vybavení, bohužel někdy mají malé mezery v jeho používání a to jsme je právě učili, aby to pro ně bylo bezpečné,“ popisuje prap. Jan Bradáč, pyrotechnik armády ČR, konkrétní náplň spolupráce s jordánskými partnery.

Vedle výcviku i dodávka munice

Pětičlenný český tým je už čtvrtou pyrotechnickou výpravou českých vojáků do Jordánska. Letos vycvičil 19 místních odborníků. Až do letoška byl kurz propojený s výcvikem boje proti chemickým zbraním. 

Jordánsko je aktivním členem mezinárodní koalice ve válce proti Islámskému státu. Jeho obavy z teroristické odvety islamistů se naplnily vloni v prosinci, kdy pět útočníků povraždilo 14 lidí na křižáckém hradě Karaku. Vedle pokračujícího výcviku proto česká vláda schválila také dodávky samopalů a munice pro jordánskou armádu. 

Vydáno pod