Americké bombardéry a stíhačky proletěly u KLDR. Jednalo se o ukázku síly, sdělil Pentagon

Podle severokorejského ministra zahraničí je teď útok KLDR na USA nevyhnutelný (zdroj: ČT24)

Mezinárodním vzdušným prostorem nad mořem u východního pobřeží Severní Koreje proletěly americké strategické bombardéry doprovázené bojovými stíhačkami. Oznámilo to americké ministerstvo obrany. Jeho mluvčí uvedla, že cílem operace bylo demonstrovat rozsah vojenských možností, které má prezident Donald Trump k dispozici. Šéf severokorejské diplomacie následně v projevu k Valnému shromáždění OSN ostře odsoudil Trumpovy nedávné urážlivé výroky na adresu vůdce Kim Čong-una a řekl, že raketový útok na USA je teď nevyhnutelný.

„Mise je ukázkou odhodlání Spojených států a jasným vzkazem, že prezident (Trump) má k dispozici mnoho vojenských možností, jak se vypořádat s jakoukoli hrozbou,“ řekla Whiteová. Washington je podle ní připraven „použít celou škálu vojenského potenciálu k obraně vlasti a jejích spojenců“. Letadla startovala z amerického tichomořského ostrova Guam a z japonského souostroví Okinawa, kde působí američtí vojáci.

Pchjongjang uskutečnil 3. září svou šestou a dosud největší jadernou zkoušku. Letos už také otestoval desítky raket a vyhrožuje testem vodíkové pumy nad Pacifikem.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a šéf Bílého domu Trump si v poslední době vyměňují urážky. Trump nedávno nazval Kima „rakeťákem na sebevražedné misi“ a nejnověji v pátek šílencem, ten zase amerického prezidenta častuje výrazy jako „starý blázen“.

Krátce po zveřejnění informace o přeletu amerických letounů u KLDR zahájil svůj projev před Valným shromážděním OSN severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho. Ostře odsoudil kritiku KLDR, kterou na zasedání Valného shromáždění OSN tento týden nešetřil americký prezident Trump. Ri označil Trumpa za „narušeného člověka“, „megalomana“ a „krále lhářů“.

Řekl, že na „sebevražedné misi“ není nikdo jiný než Trump. V důsledku Trumpových urážek severokorejského vůdce „rakety KLDR nevyhnutelně navštíví pevninu USA,“ dodal Ri s tím, že pokud nevinní Američané přijdou o život, bude to vina amerického prezidenta.

Vyjádření generála Petra Pavla pro Českou televizi ke korejské krizi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod