Boston: Policie zadržela další tři osoby

Boston - Na tři další lidi uvalila vazbu americká policie v Bostonu. Obvinila je ale z křivé výpovědi a maření vyšetřování, ne z podílu na útoku. Dva ze zadržených jsou kazašští univerzitní spolužáci Džochara Carnajeva. Podezřelí zjevně nebyli zapleteni přímo do atentátu, ale po něm měli zametáním stop pomáhat Carnajevovým. Třetím zadrženým je občan Spojených států.

Prokuratura přisuzuje kazašským občanům Azamatu Tažajakovovi a Diasi Kadyrbajevovi snahu mařit vyšeřování tím, že po atentátu na žádost svého spolužáka Džochara Carnajeva vyhodili jeho batoh s pyrotechnikou a přenosný počítač. Úřady rovněž obvinily třetího muže, Američana Robela Phillipose, z křivé výpovědi po útoku.

Oba Kazaši se dnes objevili u soudu, kde se vzdali možnosti propuštění na kauci a souhlasili se svým setrváním ve vazbě. Kadyrbajevův obhájce Robert Stahl odmítá jakoukoli vinu svého klienta. „Dias Kadyrbajev obvinění naprosto odmítá,“ prohlásil Stahl po obvinění klienta bostonským federálním soudem. Obhájci obou mužů pak prohlásili, že jejich mandanti neměli o plánování atentátu ponětí a neměli s ním nic společného. Byli jím prý šokováni stejně jako kdokoli jiný.

Dvojici Kazachů zadržují americké imigrační úřady už několik dní, protože navíc porušili podmínky studentského pobytu v USA. Neměli platná studentská víza, když navštěvovali stejně jako Džochar Carnajev Massachusettskou univerzitu.

Podle americké televize NBC odebrali vyšetřovatelé vzorky DNA i vdově po Tamerlanu Carnajevovi. Chtěli je údajně porovnat s ženskou DNA, kterou prý nalezli na úlomku jednoho z tlakových hrnců, jež atentátníci použili k výrobě pum.

Při bombovém atentátu v cíli Bostonského maratonu 15. dubna zahynuli tři lidé a dalších více než 250 utrpělo zranění. USA z útoků obviňují bratry Tamerlana a Džochara Carnajevovy. Starší Tamerlan zemřel poté, co ho policisté dopadli. Džochar je ve vězeňské nemocnici, kde si léčí zranění z policejního zátahu proti němu.