Obama „na stojáka“: Utahoval si ze sebe, republikánů i CNN

Washington – Obdivuji nadšení CNN přinášet o událostech zevrubné informace – zvlášť když je některá z nich shodou okolností i pravdivá. Takové rýpnutí do zpravodajské televize byl jen jeden z mnoha vtípků, jimiž sršel americký prezident Barack Obama na tradiční každoroční večeři v Bílém domě s washingtonskými zpravodaji. Navzdory tragickým událostem, které v posledních dnech postihly Spojené státy, si kromě kiksu CNN při zpravodajství ze stíhání pachatelů bostonského atentátu neváhal prezident utahovat snad úplně ze všeho - od svého původu, stárnutí a účesu až po prezidentskou knihovnu a samozřejmě republikány.

Obama, který se minulý týden spolu s dalšími čtyřmi žijícími americkými prezidenty zúčastnil slavnostního otevření prezidentského centra svého předchůdce George W. Bushe, si ve svém sobotním vystoupení v ničem nezadal s profesionálními komiky. Řekl mimo jiné, že už také maká na plánech pro Obamovu knihovnu. „Někteří mi navrhli, abych ji otevřel ve svém rodišti, ale já bych ji raději měl ve Spojených státech,“ rýpl si havajský rodák do těch, kdo stále zpochybňují, že se narodil v USA. Vtipům neunikla ani Bushova knihovna, vedle níž Obama na žertovném obrázku prezentoval „antibushovskou“ knihovnu, jejímž cílem je naopak hodit na bývalého prezidenta vinu snad úplně za všechno.

Obama si dělal legraci i z Bushovy prezidentské knihovny
Zdroj: ČT24/www.whitehouse.gov

Na paškál si vzal Obama i ty, kdo neustále zpochybňují jeho náboženské vyznání a označují jej navíc za levicového radikála. „Když se v poslední době na sebe dívám do zrcadla, musím uznat, že už nejsem tím statným mladým muslimským socialistou, jímž jsem býval,“ řekl za smíchu obecenstva.

Prezidentovo setkání se sdružením washingtonských zpravodajů je vždy společenskou událostí, na níž nechybějí slavné osobnosti z různých oborů. Výtěžek ze slavnostní večeře, která se koná od roku 1920, je určen na novinářská stipendia. Jejím hlavním cílem ale je zlepšit komunikaci mezi prezidentem a médii. Původně Bílý dům hostil při této příležitosti výhradně muže, v roce 1962 ale prezident John F. Kennedy prohlásil, že se večeře nezúčastní, nebudou-li pozvány i ženy.

„Čas letí. Trošku jsem zešedivěl,“ přiznal také prezident a prezentoval obálku fiktivního časopisu Důchodce a volný čas, na němž byla jeho fotografie z golfu. Hovořil také o nové energii a změnách, s nimiž vstupuje do druhého funkčního období, a ukázal upravenou fotografii, na níž měl stejný účes, jímž na sebe před časem upozornila jeho manželka Michelle.

Obama také připomněl velikonoční koulení vajec v Bílém domě pro děti, které má tradici od roku 1877. Během basketbalu tu podle svých slov 22krát střelil na koš, z čehož se dvakrát  trefil. „Ano. Dvě trefy a dvacetkrát vedle. A šéfové z NBC po mně hned chtěli recept: 'Jak jste to sakra dokázal?!',“ posmíval se Obama sérii propadáků v programu televize NBC.

První dáma se setkání s korespondenty rovněž zúčastnila. V jejím doprovodu se americký prezident během večera pustil i do republikánů, kterým vyčetl, že s ním nespolupracují při prosazování priorit jeho administrativy. „Vím, že republikáni se stále vzpamatovávají z toho, co se stalo v roce 2012, ale zdá se, že všichni jsou zajedno v tom, že musí lépe oslovit menšiny,“ řekl Obama a republikánům nabídl, že schopnost oslovit menšiny si mohou vyzkoušet právě na něm. "Spousta lidí mi vytýká, že netrávím dost času s kongresmany. 'Proč nejdeš třeba na skleničku s (republikánským lídrem v Senátu) Mitchem McConnellem?' ptají se mě. 'Tak proč s Mitchem McConnellem nejdete na skleničku VY?' odpovídám jim," dloubl si šéf Bílého domu.

Na závěr svého pátého setkání s washingtonskými zpravodaji prezident přece jen zvolil vážný tón a pochválil všechny - od záchranářů přes novináře až po obyčejné lidi z ulice – kdo pomáhali při teroristickém útoku na Bostonském maratonu a při výbuchu továrny v texaském Westu.

Barack Obama na slavnostní večeři pro washingtonské zpravodaje
Zdroj: ČT24/www.whitehouse.gov

Sobotní slavnostní večeře se zúčastnilo na tři tisíce lidí, mezi celebritami nechyběl Kevin Spacey, Conan O'Brien, Julia Louisová-Dreyfusová, Claire Danesová, Michael J. Fox, Barbra Streisandová, Matthew Perry nebo jihokorejský rapper Psy. Přišlo také několik členů americké vlády, guvernérů a kongresmanů, včetně newyorského starosty Michaela Bloomberga. Do sálu Obama symbolicky napochodoval za zvuků písně All I Do Is Win od DJ Khaleda.