V Mexiku se snaží dostat děti z ruin školy. Záchranné práce po zemětřesení komplikuje déšť

Události: Mexiko po ničivém zemětřesení (zdroj: ČT24)

Počet obětí úterního zemětřesení v Mexiku vzrostl na 245, jen v metropoli je 115 obětí. Podle agentury Reuters bylo při otřesech zraněno téměř dva tisíce lidí. V oblastech postižených otřesy pokračují záchranné práce, které ovšem komplikuje vytrvalý déšť. Do země dorazily týmy záchranářů z několika zemí Ameriky, ale také například z Izraele. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil tři dny národního smutku.

Pršet začalo ve středu večer místního času (po půlnoci SELČ) v metropoli Mexiko, kde pokračuje úsilí mimo jiné o záchranu dětí v Rébsamenově škole na jihu metropole. Dobrovolníci se snaží zakrýt elektrické vedení a světla, jimiž si záchranáři svítí na odklízení trosek. V sutinách by mělo být uvězněno nejméně pět lidí. Na místě je pět stovek záchranářů.

„Jsem v pořádku, jsem tu se čtyřmi dětmi, pomozte nám, máme žízeň,“ napsala Fátima, jedna z dívek, šest hodin po zemětřesení svým rodičům.

S jinou holčičkou, kterou deník El Universal identifikoval jako osmiletou Fridu, navázali záchranáři i osobní kontakt. Zavolala prý na ně, že má žízeň a nemůže se hýbat.

V Mexiku pokračuje prohledávání trosek
Zdroj: Reuters

Ministerstvo školství oznámilo, že jen v metropoli utrpělo při zemětřesení větší či menší škody na 224 škol, z toho 16 je poškozeno vážně. Škola pojmenovaná po reformátorovi mexického školství Enrique Rébsamenovi je jedinou školou v metropoli, která se při otřesech zřítila a v níž zahynuli lidé, většinou děti. Ministr školství Aurelio Nuňo oznámil, že školy v metropoli, ve státech Puebla a Tlaxcala zůstanou zavřeny do pondělka.

Záchranáři ze sutin školní budovy vyprostili pouze tělo 58leté ženy, která ve škole pracovala. Ve škole zemřelo nejméně 21 dětí a pět dospělých.

Mexický starosta Mancera informoval, že ze zřícené kancelářské budovy byli téměř 36 hodin po zemětřesení vyproštěni tři živí lidé: dvě ženy a muž.

Déšť a bouřky předpovídá mexický meteorologický ústav i pro státy Morelos či Puebla, které byly rovněž postiženy otřesy.

V Mexiku pokračuje prohledávání trosek
Zdroj: Reuters

Na pomoc záchranářům už vyrazili například hasiči a specialisté se psy z Chile a Panamy, záchranné týmy vysílá také Brazílie, Ekvádor či Izrael.

Samotní Mexičané okamžitě poté, co sami vyvázli z tragédie živí, začali spontánně pomáhat ostatním. Holýma rukama odklízeli trosky, aby pomohli najít přeživší, nosili záchranářům vodu a sendviče, nebo nabídli své skromné byty těm, jejichž domy byly poničeny.

Také na sociálních sítích začali lidé nabízet nejrůznější pomoc, ale také pátrali po svých blízkých, o nichž neměli zprávy. Zveřejnili tam například fotky dětí, které jejich rodiny hledají.

Kvůli zemětřesení budou mít v Mexiku pauzu vrcholné fotbalové soutěže, hrát se nebude v nejbližších dvou týdnech. Nejvyšší Liga MX se znovu rozběhne až 17. října, v druhé lize se první zápasy uskuteční 6. října. Naopak Velká cena Mexika formule 1, která je na programu 29. října, se v plánovaný termín uskuteční.