Porošenko požádal OSN o vyslání mírové mise na Donbas

Tvrdé kritice Ruska za okupaci Krymu a intervenci v Donbasu věnoval svůj projev v OSN ukrajinský prezident Petro Porošenko. Rusko podle něj otevřeně porušuje rezoluce Spojených národů a ignoruje své mezinárodní závazky. Porošenko v New Yorku také vyzval Radu bezpečnosti k vyslání mírové mise na Donbas.

Letos na Ukrajině povstalci podporovaní Ruskem porušili tři dohodnutá příměří, konstatoval ukrajinský prezident a uvedl řadu příkladů represí a zatýkání, jemuž jsou podle něj Ukrajinci vystaveni v Donbasu a na anektovaném Krymu.

„Je to chování, které očekáváme od stálého člena Rady bezpečnosti?“ tázal se ukrajinský prezident a dodal, že Rusko je naopak jejím největším ohrožením.

V mírových jednotkách, o jejichž vyslání na východ Ukrajiny se jedná, nesmějí být podle Porošenka žádní Rusové. Mise v Donbasu nesmí vést k zakonzervování povstaleckých pozic.

S rozmístěním mírových sil na Donbas souhlasí i Moskva, její představy se ovšem s těmi ukrajinskými rozcházejí v tom, kde by měly oddíly působit.

Ruskem podporovaní bojovníci na východě Ukrajiny
Zdroj: Reuters

Zatímco Ukrajina dlouhodobě trvá na tom, aby tyto síly byly povolány k ochraně ukrajinsko-ruských hranic kontrolovaných separatisty, ruský návrh počítá s jejich rozmístěním na frontě oddělující proruské radikály od ukrajinské armády.

Zatímco ukrajinský návrh by de facto odřízl „lidové republiky“ od ruské podpory, ruský návrh by zakonzervoval donbaské pozice povstalců a uchoval jejich vazby na Moskvu.

Porošenko na schůzi Rady bezpečnosti vyzval generálního tajemníka OSN, aby na Donbas vyslal nejprve „technickou misi“ ke zjištění situace. Na základě jejího dobrozdání by pak byly definovány parametry přítomnosti mírových sil.