Zeman dostal pozvání od Putina. Trumpův proslov v OSN označil za známkování neposlušných žáků

Ruský prezident Vladimir Putin pozval Miloše Zemana na návštěvu do Soči. Český prezident to řekl českým novinářům na tiskové konferenci v New Yorku, kde se zúčastnil všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Zeman poznamenal, že pozvání přijal, protože to považuje svým způsobem za vyznamenání. Český prezident se v závěrečný den své pracovní cesty do New Yorku sešel s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a poté se také setkal s českými krajany.

Do Ruska by měl český prezident odletět 20. listopadu. Navštívit chce i další ruské regiony. Původně se mluvilo o tom, že zavítá do Moskvy, Jekatěrinburgu a Tatarstánu. „Prezident Putin mě zatím pozval do Soči a já to rád přijímám, protože to je svým způsobem vyznamenání. Ale to nic nemění na tom, že bych chtěl navštívit některé regiony, kde jsem to již dlouhodobě slíbil,“ uvedl Zeman.

Pozvánka pro Guterrese

Během schůzky s Guterresem pozval Zeman generálního tajemníka OSN na návštěvu České republiky. Uvedl to ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Sám Zeman řekl, že schůzka s Guterresem byla „velmi přátelská“; zavzpomínali při ní na 20 let staré setkání, kdy oba byli ještě premiéři.

Český prezident se poté podle svých slov generálního tajemníka zeptal, zda dotáhne svůj projekt protiteroristického úřadu do jeho vyzbrojení „elementárním zbrojním arzenálem“. „Generální tajemník nevypadal, že by považoval tuto myšlenku za kacířskou. Ale na druhé straně říkal, že sváry mezi velmocemi a kompetenční spory mezi velmocemi jsou takové, že zde budou určité překážky,“ poznamenal Zeman. 

Bude setkání s Trumpem?

Prezident České republiky se nikdy nepodbízí a nikdy se nedožaduje jakékolinávštěvy.
Miloš Zeman

Na základě novinářského dotazu se zmínil i o setkání s Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií při příchodu na recepci. Podotkl, že šlo pouze o krátké potřesení rukou a fotografování, při kterém nebyl čas na žádné projevy. Na tradiční recepci byly pozvány desítky dalších představitelů členských států OSN. Zeman zároveň řekl, že kdy a kde se uskuteční schůzka s Trumpem, kterou původně Pražský hrad avizoval na letošní duben, záleží na americké straně. „Nebyl jsem to já, kdo se sám pozval,“ podotkl.

Miloš Zeman se v rozhovoru pro česká média ohlédl za svým pracovním programem v New Yorku (zdroj: ČT24)

  Trumpův úterní projev na zasedání Valného shromáždění OSN označil český prezident za postupné známkování neposlušných žáků. „Mezinárodní společenství by nemělo být založeno na stylu žák-učitel, ale buď jsme všichni žáci nebo jsme všichni učitelé a učíme jeden druhého,“ řekl Zeman.

Zemanovou poslední akcí před odletem z USA byla návštěva krajanů v newyorské České národní budově. Prezident se setkal nejen s představiteli krajanských spolků, ale i s rodinnými příslušníky zaměstnanců českého generálního konzulátu nebo stálé mise při OSN. Zpět do České republiky Zeman přiletí ve čtvrtek časně ráno středoevropského času. 

Vydáno pod