Po dvou měsících od voleb bude mít konečně Itálie vládu

Řím - Itálie bude mít zhruba dva měsíce po patových volbách do parlamentu novou vládu. Designovaný premiér Enrico Letta dnes totiž prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi oznámil, že je připraven sestavit vládu velké koalice, aby tak ukončil období politického napětí. Kabinet složí přísahu zítra a parlament by měl o důvěře vládě hlasovat v pondělí.

V novém kabinetu velké koalice zasedne jeden z nejbližších spojenců expremiéra Silvia Berlusconiho, což podle agentury Reuters dává silný hlas stranám pravého středu. „Doufám, že tato vláda se bude moci pustit rychle do práce… bez předsudků a sporů,“ řekl prezident Napolitano. Vláda, v níž bude podle Letty rekordní počet žen, složí přísahu zítra. Parlament by měl o důvěře vládě hlasovat v pondělí. 

Ministrem vnitra a zároveň místopředsedou vlády bude Angelino Alfano, což je sekretář strany Lid svobody (PdL) bývalého premiéra Berlusconiho. Ten v kabinetu nezasedne, pravděpodobně ale bude hrát důležitou roli v zákulisí. Viceguvernér centrální banky Fabrizio Saccomanni stane v čele vlivného ministerstva hospodářství, zatímco ministryní zahraničí bude bývalá eurokomisařka Emma Boninová (65), která je podle agentury AFP odhodlanou feministkou.

Letta se svým úkolem sestavit vládu, a vyvést tak zemi z dlouhotrvající politické krize, uspěl v rekordně krátkém čase. S politickými lídry začal jednat ve středu a jejich vzájemné rozpory se mu podařilo překonat navzdory tomu, že se předtím dlouhé týdny nedařilo najít řešení zablokované situace. Letta je bývalým místopředsedou PD. 

Únorové předčasné volby v Itálii těsně vyhrála Demokratická strana Piera Luigiho Bersaniho, podařilo se jí však získat většinu pouze v dolní komoře, a nikoli v Senátu. Na vytvoření životaschopné vlády to nestačilo, proto Bersani se svým pokusem o sestavení vlády neuspěl. Nabídky na vytvoření velké koalice ze strany PdL levice dlouho odmítala, zlom nastal až minulý týden po volbě prezidenta.