V garáži a na zahrádce našli policisté zbrojní arzenál mafiánů

Bratislava – Slovenští policisté objevili desítky zbraní, granáty, střelivo a trhaviny v jedné z bratislavských garáží a v plastových sudech zakopaných pod zahradní chatkou. Obrovský zbrojní arzenál zřejmě měl sloužit slovenské mafii. Informoval o tom slovenský policejní prezident Tibor Gašpar.

Kriminalisté zatím obvinili jednu osobu, jež podle nich úkryty připravila. „Co si pamatuji, tak v policejní historii jde o největší nelegální arzenál zbraní, trhavin a různých výbušnin, který byl s největší pravděpodobností využívaný jednou z organizovaných skupin působících v Bratislavě,“ řekl na dnešní tiskové konferenci policejní prezident Tibor Gašpar. 

Zadržený muž zabezpečil pozemky i garáž, kde uskladňoval arzenál. Zároveň měl podle policistů na starosti organizaci sledování určitých lidí. Soudce nevyhověl návrhu na vzetí do vazby, muž je tak stíhaný na svobodě. 

Policisté prohledávali garáž celkem 12 hodin, zajistili na místě 158 stop. Zahradní chatku a pozemek pak prozkoumávali celkem osm hodin, zajistili přitom 77 stop. K odhalení arzenálu pomohli policii její informátoři. Zatím není známo, zda nalezené zbraně členové podsvětí použili. Část zbraní byla dodatečně upravena, protože původně nebyly funkční.

Kriminalisté našli 35 samopalů, brokovnice, dvě desítky pistolí, stovky kusů střeliva, více než čtvrt tuny trhavin a také granáty a protipancéřové zbraně. Zbraně prý patřily gangu takzvaných sýkorovců, jehož členům se přezdívá „sýkorky“ - pojmenování skupina získala po svém někdejším šéfovi Miroslavu Sýkorovi. Ten patřil v 90. letech minulého století podle slovenských médií k čelným představitelům slovenského podsvětí; v roce 1997 byl zavražděn.

Sýkorovci se po smrti svého zakladatele údajně rozdělili do několika skupin. Mafiáni vydírali podnikatele, prodávali falešné dálniční známky. Čachrovali také s pozemky. Několika členům gangu soudy v posledních letech vyměřily za různé trestné činy vysoké tresty.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)