Němce čeká poslední týden kampaně. Průzkumy zatím hovoří jasně

Události: Němce čekají parlamentní volby (zdroj: ČT24)

Do německých parlamentních voleb zbývá poslední týden. Aktuální průzkum potvrzuje trend minulých týdnů. Unie kancléřky Merkelové si s 36 procenty stále udržuje pohodlný náskok před sociálními demokraty. Rozdíly mezi ostatními stranami jsou minimální a boj o třetí místo bude do poslední chvíle dramatický. Ve Spolkovém sněmu s velkou pravděpodobností poprvé zasedne krajně pravicová AfD a po čtyřleté pauze se mohou vrátit Svobodní demokraté.

Předvolební kampaň v Německu jde do finále. Volební lídři slibují, že právě jejich strana se postará o to, že jejich země vládne výzvy, které ji v nadcházejících letech čekají.

Martin Schulz
Zdroj: Reuters

„Dnes určujeme směr, díky kterému budeme i za pět deset let v Německu dobře a rádi žít,“ tvrdí kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová. Šéf sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz vidí situaci jinak: „Německu se vede dobře. Ano, to sedí. Německu se ale vede dobře především, když vládne SPD. Německu se může vést ještě lépe, pokud bude kancléřem sociální demokrat.“

Schulz se nevzdává, i když má už jen týden, aby dokázal to, co se mu zatím nepodařilo: pohnout svou stranou z místa.

„Všechna témata jsou na stole, kampaň nic nového už nepřinese. SPD zbývá ze slušnosti dovést tento boj do konce. Kancléřka se ale znovu bude jmenovat Angela Merkelová,“ tvrdí volební manažer Michael Spreng.

Dlouholetý šéf týdeníku Bild am Sonntag a veterán volebních kampaní mluví o nudném boji dvou lídrů, které víc spojuje, než rozděluje. „Kampaň je projev stavu německé veřejnosti. Většina je názoru, že se jim vede dobře. Nechtějí žádné experimenty, ale aby vše takto pokračovalo,“ dodává.

Podpora možné koalice
Zdroj: ČT24

Tomu odpovídá i názor na podobu příští vlády. Ze dvou možností, které jsou podle aktuálních průzkumů možné, je víc Němců pro pokračování velké koalice než pro kombinaci unie CDU/CSU, Zelených a FDP.

Předseda FDP prohlásil, že na vládnutí se Zelenými mu chybí fantazie. Na vládnutí bez nich mu ale zatím chybí hlasy. Kolik jich dostane? Kdo bude třetí? Kolik nerozhodnutých přijde k urnám a jak velký bude rozdíl mezi prvním a druhým? To jsou otázky, díky kterým může být kampaň bez napětí zajímavá až do samotného konce.