Papež volá po sjednocení všech věřících v boji proti terorismu

Sydney - Papež Benedikt XVI. vyzval věřící všech náboženství, aby se sjednotili proti terorismu a řešili konflikty mírovou cestou. Prohlásil to v Sydney po schůzce s lídry ostatních náboženských směrů. Při své návštěvě v Austrálii se setkal s židovskými rabíny i muslimskými kleriky. Papež také poznamenal, že katolická církev je připravená se od těchto náboženství učit.

„Ve světě ohroženém zlověstnými a nevybíravými formami násilí sjednocený hlas věřících přiměje národy a společenství k mírovému řešení konfliktů s plným ohledem na lidskou důstojnost,“ pronesl papež. „Církev horlivě hledá příležitosti, kdy by mohla vyslechnout duchovní zkušenosti jiných náboženství,“ dodal Benedikt XVI. před davem věřících.

Papež před dvěma lety prohlásil během své návštěvy v Německu, že islám je násilná víra. Tyto výroky vyvolaly vlnu muslimských protestů. Dnešním projevem si tak možná chtěl papež vyznavače islámu udobřit. Jednal proto i s vysokým australským představitelem tohoto náboženství Muhamedem Salídem.

Muhamed Salíd:

„Muslimové by měli islám chápat obecněji a všestranně.“

Ten po schůzce prohlásil: „Je nefér nazývat islám násilným náboženstvím.“ Pak ale dodal, že by muslimové měli svou víru chápat obecněji a všestranně a odmítl fundamentalistické pojetí tohoto náboženství. 

O pedofilních kněžích zatím papež mlčí

Očekávalo se také, že se Svatý otec při své návštěvě v Austrálii veřejně vyjádří k případům sexuálního zneužívání, kterého se dopouštěli katoličtí kněží. O tomto tématu ale zatím papež mlčí. V Austrálii přitom soudy potrestaly 107 duchovních za zneužívání dětí a dalších členů církve.

Papež se dnes setkal také s předáky dalších křesťanských skupin, žádal po nich, aby bojovali za jednotu křesťanské víry. Po dvou schůzkách zhlédl papež veřejnou hru, která popisovala poslední dny Kristova života.

Odpoledne zahájil papež modlitbou na prostranství před sydneyskou katedrálou monumentální křížovou cestu, která připomíná poslední dny Kristovy a jeho ukřižování. V ulicích města jí podle odhadů pořadatelů přihlíželo nejméně 250 000 lidí. Jednaosmdesátiletý Benedikt XVI. se akce osobně nezúčastnil, ale sledoval ji stejně jako dalších 500 milionů diváků po celém světě prostřednictvím televize. 

Papež se v Sydney účastní Světových dnů katolické mládeže. Vrcholem jeho návštěvy v Austrálii bude sobotní večerní vigilie a zejména následující slavnostní nedělní mše, kterou bude sloužit.