Mít, či nemít v rodině dalšího prezidenta? Bushovi si nejsou jisti

Washington – Zatím se žádné rodině nepodařilo mít mezi sebou tři prezidenty. Dynastii Bushů se to může už v příštích volbách podařit. Bývalý guvernér Floridy Jeb Bush má totiž podle čerstvého průzkumu šanci získat republikánskou prezidentskou nominaci. Rodina si ale není jista, zda vůbec třetího prezidenta chce. Dva členové jedné rodiny vládli USA předtím jen jedinkrát: otec a syn Adamsové na přelomu 18. a 19. století.

Bývalá první dáma Barbara Bushová, žena prvního z Bushů v Bílém domě George, nevidí jako dobrý nápad, aby se její syn Jeb ucházel o prezidentský úřad. „Měli jsme už dost Bushů,“ řekla televizní stanici NBC.  

Další z jejích synů a druhý z prezidentů George Bush mladší naopak svého bratra vidí jako ideálního kandidáta, který po osmi letech vrátí vládu nad Spojenými státy do rukou republikánů. „Byl by úžasným kandidátem, pokud se pro to rozhodne. Ale jestli to učiní, nebo ne, to je jeho zcela osobní rozhodnutí,“ prohlásil Bush v rozhovoru pro ABC News.

Jeb Bush
Zdroj: ISIFA/Kevork Djansezian/Getty Images

Podle dubnového průzkumu společnosti Public Policy Polling je Jeb Bush v současnosti na třetím místě pro republikánské primárky, které se uskuteční v roce 2016. Šedesátiletý politik by získal 12 procent hlasů, před ním se v průzkumu umístil floridský senátor Marco Rubio s 21 procenty a senátor za Kentucky Ron Paul se 17 procenty. Zatím mají podle agentury Reuters náskok hlavně díky tomu, že na rozdíl od Bushe jsou oba favority vlivného krajně konzervativního hnutí Tea Party.

Zatímco George Bush starší strávil v Bílém domě období mezi lety 1989 a 1993, jeho syn nastoupil v roce 2001 a odešel o osm let později, kdy jej vystřídal současný prezident Barack Obama.