Ruská razie proti nevládním organizacím má první oběť

Moskva – První obětí ruského zátahu proti nevládním organizacím je hnutí Golos, které monitoruje volby v zemi. Soud mu uložil pokutu 300 000 rublů (asi 190 000 korun), protože se nezaregistrovalo jako „zahraniční agent“, jak to vyžaduje loni schválený zákon. Představitelé Golosu se proti rozsudku odvolají.

Golos byl podle soudu potrestán za to, že dostal cenu 50 000 eur (asi 1,3 milionu korun) od Norského helsinského výboru, který podporuje lidi pronásledované kvůli svým názorům. Organizace ale tvrdí, že tyto peníze vrátila okamžitě, jak jí přišly na účet. Výkonný ředitel hnutí Grigorij Melkonjanc se podivuje tomu, že předsedající soudkyně věnovala ani ne 15 minut na důkazní řízení. „Zdá se, že předem věděla, jaké bude její rozhodnutí - bez ohledu na to, jaké důkazy předložíme,“ řekl Melkonjanc.

Ruský parlament loni v listopadu schválil zákon, který ukládá nevládním organizacím přijímajícím peníze ze zahraničí a zabývajícím se politickou činností, aby se zaregistrovaly jako „zahraniční agenti“. Na základě tohoto zákona nyní úřady provádějí důkladné prověrky ruských nevládních organizací s údajným cílem odhalit tajné finanční toky, jimiž cizí sponzoři podporují ruskou opozici. Tyto akce, které se nevyhnuly ani ruským odbočkám takových prestižních organizací jako Amnesty International nebo Human Rights Watch, vyvolaly důrazné protesty v řadě západních zemí. Podle obhájců lidských práv se Putinův režim touto cestou snaží podkopat důvěru k uvedeným organizacím.

Vydáno pod