Italská policie zatkla „odpadkové“ mafiány

Řím - Bývalý mafián udal své kolegy, díky tomu italská policie dopadla 17 osob, které údajně nelegálně obchodovaly s odpadem. V oblasti Neapole bylo dnes uzavřeno osm skládek, které spravoval nejmocnější neapolský mafiánský klan Casalesi. Oblast na jihu Itálie již dlouho řeší problém s hromadícími se odpadky, premiér Silvio Berlusconi ale dnes prohlásil, že dramatická fáze situace kolem odpadů v Neapoli a jejím okolí skončila.

Itálie bojuje proti nelegálním skládkám a hromadícímu se smetí v ulicích. Tentokrát ale policie zasadila nelegálním obchodníkům s odpadem velkou ránu. Dopadla 17 osob, dnes bylo uzavřeno i osm skládek. Pět skládek je v lokalitě Giuliano severozápadně od Neapole. Tři byly založeny protizákonně a dalších pět obsahuje toxický odpad pocházející ze severní a střední Itálie, především z nemocnic a průmyslových podniků.  

Policie uvedla, že vyšetřování bylo zdárně dovršeno díky výpovědi bývalého mafiána, který se rozhodl spolupracovat s úřady. Neapolská mafie značnou měrou přispěla ke zhoršení problému s odpadem v oblasti. Z nelegálního obchodu s ním jí plyne značný zisk a nemá zájem na řešení situace. Svůj díl odpovědnosti ale nese i italská správa, která neřešila ani problém nových úložišť ani třídění.

Italský odpad už začal trápit i Evropskou unii, které vyzvala Itálii k urychlenému řešení problému. Neapol a kraj kolem tohoto města prožívají krizi s odpadky již 14 let. Největší problémy nastaly loni v prosinci, kdy se zde nahromadilo na 110 tisíc tun odpadu.

Berlusconi: Neapol bude nejčistší italské město

Předseda italské pravicové vlády Silvio Berlusconi dnes prohlásil, že dramatická fáze situace kolem odpadů v Neapoli a jejím okolí skončila. Slíbil, že definitivní řešení problémů s odpadky chronicky sužujícími toto jihoitalské město zajistí do tří let. „Neapol se stane nejčistším městem Itálie,“ ujistil Berlusconi po schůzi svého kabinetu, která se mimořádně konala právě v tomto správním středisku Kampánie.

„Pouhých 58 dní poté, co vláda oznámila svůj akční plán na řešení krize, která zruinovala obraz Itálie v zahraničí, se Neapol a její region změnily v čisté prostředí,“ prohlásil Berlusconi na tiskové konferenci. Pochlubil se, že od 21. května, kdy jeho vláda zasedla poprvé symbolicky právě v Neapoli, zůstává uklidit „pouhé“ dva tisíce tun odpadků, z celkového množství 50 000 tun, jež hyzdily ulice města celé měsíce.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24