Škody po výbuchu ve Westu přesahují 100 milionů dolarů

New York - Texas vzpomíná na 14 obětí výbuchu továrny na hnojiva ve Westu. Vlajky na všech federálních úřadech visí na znamení smutku na půl žerdi. pojišťovny mezitím vyčíslily škody - přesahují 100 milionů dolarů. Co bylo příčinou požáru, který výbuchu předcházel, vyšetřovatelé stále nevědí. Zádušní mše za oběti se dnes nedaleko Westu zúčastní i prezident Barack Obama s manželkou.

Příčinu požáru, který sérii tří explozí předcházel, vyšetřovatelé stále neznají. Odpověď se snaží najít v kráteru širokém 30 metrů, který na místě hlavního výbuchu zůstal.

Podle údajů pojišťoven bylo v obci zničeno nebo poškozeno 140 domů. Protože ubytovací kapacity jsou ve Westu omezené, muselo se mnoho rodin postižených katastrofou dočasně přestěhovat do sousedních měst Waco a Hillsboro.

West se loučí s hasiči, které zabil výbuch továrny na hnojiva
Zdroj: ČT24

K odstranění škod v obci obývané potomky českých přistěhovalců chce přispět i stará vlast. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v úterý oznámil, že Česká republika pomůže čtyřmi miliony korun (asi 200 tisíc dolarů) na opravu místní sokolovny.

Pomoc Westu chtějí i dvě vesnice nedaleko česko-slovenských hranic - Korytná a Strání. Obecní kronika popisuje časté návštěvy z Texasu a místní varhany nebo oltář jsou opravené právě z peněz krajanů.

West se loučí s mrtvými hasiči (zdroj: ČT24)