Kromě FBI dostala ruské varování před Carnajevem i CIA

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) prý na podzim roku 2011 dostala informaci od ruských bezpečnostních složek, na jejímž základě doporučila zařadit Tamerlana Carnajeva na seznam sledovaných osob. Sdělily to zdroje z americké výzvědné služby. Rusko tak předloni upozornilo americké tajné služby na osobu Tamerlana Carnajeva hned dvakrát. Nyní se spekuluje o tom, zda tyto úřady svým jednáním nepochybily. Podle amerického ministerstva zahraničí ale prý nelze valnou část ruských informací o teroristech a extremistech brát vážně.

Počátkem roku 2011 kontaktovala ruská kontrarozvědka FSB Federální úřad pro vyšetřování (FBI). S reakcí FBI ovšem Moskva údajně nebyla spokojena, a proto se v listopadu téhož roku obrátila pravděpodobně i na CIA. Vedení CIA si tuto informaci nenechalo pro sebe a předalo ji ostatním bezpečnostním agenturám. Doporučilo zároveň, aby jméno staršího z bratrů Carnajevů bylo zařazeno na seznam sledovaných osob známý v USA pod zkratkou TIDE. Zda se tak stalo, není známo.

FBI hájí své jednání tím, že Tamerlana Carnajeva prověřovala čtyři měsíce od března do června 2011 a nic znepokojivého nezjistila. Jeho jméno bylo přesto zařazeno do databáze pohraniční a celní služby v březnu 2011 a zůstalo tam rok. Když pak v lednu 2012 Tamerlan Carnajev odjížděl z USA na půlroční cestu do Ruska, správci databáze odjezd zaznamenali a alarmovali protiteroristickou rezidenturu FBI v Bostonu.

Co se ale dělo dál, pokud se vůbec něco dělo, není jasné. Během pobytu Tamerlana Carnajeva v Rusku totiž roční lhůta jeho zařazení do celní databáze vypršela. Někteří experti tvrdí, že na takovém postupu není nic divného. Pochybují, že by sám fakt Carnajevova odjezdu do Ruska měl v USA vyvolat nějakou bezpečnostní akci.

John Brennan
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Pochybily americké tajné služby?

Podle úředníků amerického ministerstva zahraničí tajné služby USA možná na ruské varování pohlížely s odstupem. Mnoho ruských informací o teroristech a extremistech je prý totiž podezřelých, protože se často týkají obránců lidských práv a politických disidentů. „Rusové se často zajímají o osoby, které teroristy nejsou. Jejich slova nelze brát za bernou minci, je třeba zkoumat jejich postranní úmysly,“ uvedl nejmenovaný americký diplomat.

Ruská žádost z roku 2011 kromě toho prý obsahovala jen povšechné informace, které se například týkaly data narození a jména. V depeši tajné služby FSB se uvádělo, že Tamerlan Carnajev a jeho matka se přiklonili k radikálnímu islámu a chystají se k návratu do Ruska.

Podle bezpečnostních expertů není zdaleka jisté, že informace dodané z Ruska mohly odvrátit teroristický útok v Bostonu, který Džochar a Tamerlan Carnajevovi provedli minulý týden. S rostoucím znepokojením ale i přesto někteří američtí poslanci upozorňují na možná pochybení v součinnosti amerických tajných služeb.

Rusko opakovaně žádalo USA o prověření Tamerlana Carnajeva (zdroj: ČT24)