Za útokem na Twitter agentury AP údajně Syřané

New York – Twitterový účet zpravodajské agentury AP včera zřejmě napadli hackeři ze Sýrie. K útoku se přihlásila Syrská elektronická armáda. Agentura poté, co se na jejím účtu objevila nepravdivá zpráva o výbuších v Bílém domě, svůj Twitter zablokovala. Dnes už ale účet opět funguje.

„Twitterový účet AP, který byl zablokován po napadení hackery, byl zabezpečen a je opět v provozu. Děkujeme za vaši trpělivost,“ napsal dnes na Twitteru editor sociálních sítí AP Eric Carvin. 

Ke včerejšímu útoku se přihlásila hackerská skupina říkající si Syrská elektronická armáda, která vede virtuální útoky ve jménu prezidenta Bašára Asada. „Ops! Účet AP si přivlastnila Syrská elektronická armáda,“ napsala skupina na svém účtu, odkazovala přitom na falešnou zprávu, která se včera na účtu AP objevila. Úřady nicméně ještě nepotvrdily, zda za akcí skutečně stojí Syřané. 

Agentura po včerejším incidentu svůj účet na této sociální síti zablokovala. Dnes už ale opět funguje. Ve falešném vzkazu stálo, že v Bílém domě došlo ke dvěma explozím a americký prezident při tom utrpěl zranění. 

Podle počítačových expertů není nabourání se do twitterového účtu nijak složité. List USA Today napsal, že jsou na trhu programy umožňující ukrást z napadeného počítače přístupová jména a hesla k účtům a okamžitě rozeslat falešnou zprávu. Zvláště Twitter je podle odborníků ideálním terčem.