Británie zvýšila po útoku v londýnském metru stupeň ohrožení terorismem na nejvyšší

V londýnském metru se odehrál teroristický útok (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová zvýšila stupeň hrozby terorismu v zemi na nejvyšší, a to v reakci na útok v londýnském metru. Výbuch podomácky vyrobené nálože si vyžádal hospitalizaci 29 lidí. Žádná ze zraněných osob není v ohrožení života ani v kritickém stavu. K odpovědnosti za útok se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila organizace Islámský stát (IS). Podle televize Sky News identifikovali britští vyšetřovatelé podezřelou osobu. Zachytily ji prý bezpečnostní kamery.

V metru zřejmě explodoval obsah kbelíku
Zdroj: SYLVAIN PENNEC/Reuters

Policie událost vyšetřuje jako teroristický čin, zatím ale podle ní nelze určit přesnou příčinu výbuchu. Okolí stanice Parsons Green na jihozápadě Londýna bylo uzavřeno. Kromě záchranářů jsou na místě i pyrotechnici a kontrarozvědka MI5.

Na fotografiích, které se objevily na sociálních sítích, je vidět částečně ohořelý bílý kbelík postavený v chladicí tašce na potraviny. „Jedná se o výbuch improvizovaného zařízení. Máme nahlášeno 18 zraněných, většinou se jedná o popáleniny z výbuchu,“ uvedl šéf protiteroristické jednotky Metropolitní policie Mark Rowley. Další čtyři zranění dorazili do nemocnic vlastními silami.

Pro veřejnost, která má k činu jakékoliv informace, fotografie, či videa, zřídila policie speciální linku. „Slyšel jsem jednu z možných verzí, že třaskavina samotná neexplodovala, ale že šlo o nezdařený útok, který způsobil pouze ohnivou kouli. Ta se prohnala vagonem metra a způsobila popáleniny,“ uvedl spolupracovník ČT24 ve Velké Británii Ivan Kytka.

Podle svědků propukla v okamžiku exploze na místě panika a několik lidí se zranilo při snaze dostat se z metra ven. Souprava metra, ve které se exploze odehrála, zůstává u nástupiště vylidněné povrchové stanice metra Parsons Green a prohledávají ji vyšetřovatelé.

Policie v okolí stanice Parsons Green
Zdroj: Reuters/Kevin Coombs

Khan: Posílíme bezpečnostní opatření

Premiérka Theresa Mayová byla o incidentu průběžně informována. „Naše myšlenky jsou se všemi zraněnými i záchranáři, kteří opět briskně zareagovali na předpokládaný teroristický útok,“ uvedla ministerská předsedkyně. Odpoledne se mimořádně sešla bezpečnostní rada státu.

Mayová zároveň varovala před spekulacemi ohledně probíhajícího vyšetřování. Reagovala tak na tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž napsal, že útok spáchali nemocní a dementní lidé v zorném poli Scotland Yardu, a vyzval britskou policii k větší aktivitě. Premiérka řekla, že takovéto spekulace o vyšetřování nikomu nepomohou.

Apeluji na všechny, kdo mají jakékoliv informace, obrázky či video z toho, co se dnes dopoledne stalo, aby tyto materiály předali policii. Veřejnost by se měla věnovat každodennímu životu, ale je třeba se mít na pozoru. Je zde bezprostřední hrozba dalšího útoku.
Theresa Mayová

Bývalý šéf kanceláře premiérky Nick Timothy poznamenal, že Trumpův komentář byl neužitečný od vůdce spojenecké země, která je zároveň partnerem ve spolupráci zpravodajských služeb. 

Londýnský starosta Sadiq Khan oznámil, že metropolitní policie posílí svou přítomnost v dopravních prostředcích i na klíčových místech hlavního města. Británií letos otřásly čtyři útoky připisované teroristům a v zemi panují zpřísněná bezpečnostní opatření.

České ministerstvo zahraničí v souvislosti s útokem doporučilo českým občanům v Londýně, aby se vyhnuli oblasti Fulham a na trase metra District Line úseku mezi stanicemi Edgaware Road a Wimbledon.

Spolupracovník ČT: Na District Line bylo hodně kamer. Očekává se rychlá identifikace útočníka (zdroj: ČT24)
Pyrotechnici u stanice Parsons Green
Zdroj: Reuters/Hannah McKay
  • 22. března – Pět obětí a desítky zraněných si vyžádaly dva násilné incidenty u budovy britského parlamentu v Londýně. Dvaapadesátiletý atentátník, britský konvertita k islámu s násilnou minulostí, Khalid Masood nejprve najel do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, pak z auta vystoupil a nožem smrtelně poranil policistu. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i sám útočník, kterého zabila policie. Policie se domnívá, že jednal sám a motivován byl islámským extremismem.
  • 22. května – Teroristický útok ve foyeru haly v severoanglickém Manchesteru po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádal 22 lidských životů a 120 zraněných. Více než polovině obětí nebylo ani 16 let, nejmladší byla osmiletá holčička. Mezi oběťmi byli i rodiče, kteří si přišli vyzvednout své děti. K masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), útočil sebevražedný atentátník, 22letý Brit libyjského původu Salman Abedi.
  • 3. června – Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal životy osmi lidí a téměř 50 zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě k tržišti Borough Market, kde napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Tři útočníky z automobilu policie zastřelila. K útokům se přihlásil IS, podle policie ale nejsou důkazy, že by útočníci – Ital marockého původu Youssef Zaghba, občan Maroka a Libye Rašíd Radván (v anglickém přepisu Rachid Redouane) a Brit
    pákistánského původu Khuram Shazad Butt – byli řízeni někým jiným, ať už z Británie nebo z ciziny.
  • 19. června – Při najetí dodávky do davu muslimů u mešity v městské části Finsbury Park na severu Londýna zahynul jeden člověk a dalších deset lidí utrpělo zranění. Policie Darrena Osbornea z velšské metropole Cardiffu obvinila z trestných činů vražda a pokus o vraždu spojených s terorismem.
  • 26. srpna – U Buckinghamského paláce napadl 26letý Mohiussunnath Choudhury šavlí tříčlennou policejní hlídku a současně křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Byl rychle zneškodněn pomocí pepřového spreje. Všichni tři policisté při incidentu utrpěli lehká zranění.