Sestavit italskou vládu se pokusí synovec Berlusconiho poradce

Řím – Znovuzvolený italský prezident Giorgio Napolitano dnes pověřil sestavením vlády 46letého Enrica Lettu z levicové Demokratické strany (PD). Letta je synovcem poradce expremiéra Berlusconiho. Italská politická scéna je od únorových voleb v patové situaci, nikomu se zatím nepodařilo sestavit vládu.

Zablokování politické situace způsobily velmi těsné výsledky voleb. Zvítězila v nich Bersaniho středolevá koalice, ta ale získala potřebnou většinu pouze v dolní sněmovně a nikoli v Senátu.

Na rozdíl od Bersaniho má ale Letta šanci se svou vládou v parlamentu uspět. Má totiž podporu pravého středu. Proti by měli podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi hlasovat jen poslanci a senátoři Hnutí pěti hvězd.

Prezident Napolitano přitom upozornil, že co nejrychlejší ustavení vlády je v zájmu celé Itálie. Letta dnes řekl, že úkol sestavit vládu přijal „rezervovaně s pocitem velké odpovědnosti na svých bedrech“.

Enrico Letta:

„Dám všechno, co mám, s velkým odhodláním do toho, abych pomohl obnovit důvěru v politiku.“

Letta je s ohledem na svůj věk mezi převažujícími seniory na italském politickém kolbišti označován za „mladíčka“. Původně se hlásil ke křesťanským demokratům a média neopomněla zdůraznit, že je synovcem blízkého Berlusconiho poradce Gianniho Letty.

Letta už se nechal slyšet, že chce vytvořit nové pracovní příležitosti pro mladé, má v plánu i institucionální a volební reformy – jako například snížení počtu poslanců a senátorů. Zejména se pak nová vláda musí zaměřit na ekonomiku. Očekává se proto, že ve vládě zasedne několik odborníků právě z této oblasti.

Roztříštěnost politických sil se projevila naposledy tím, že žádné z formací se nepodařilo prosadit vlastního kandidáta na prezidenta. „Vytěžil“ z toho 87letý Napolitano, který jako vůbec první italský politik získal druhý prezidentský mandát.

Enrico Letta

  • Na začátku devadesátých let Letta předsedal Mladým křesťanským demokratům (DC), později vstoupil do Italské lidové strany (PPI) a v letech 1997-1998 byl i ve vedení. Do levicové PD vstoupil v roce 2007.
  • V italské vládě zasedal Letta od roku 1998 jako ministr pro místní správu, v letech 1999 až 2001 byl ministrem průmyslu, obchodu a řemesel.
  • Od roku 2001 byl poslancem. V letech 2004-2006 byl také poslancem Evropského parlamentu a členem hospodářského a měnového výboru EP.
  • Je synovcem blízkého spolupracovníka bývalého premiéra Silvia Berlusconiho Gianniho Letty.
Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod