Jako domeček z karet - továrna v Bangladéši zasypala stovky lidí

Dháka – Skoro 100 lidí zahynulo při zřícení budovy v Bangladéši. Dalších 700 utrpělo zranění. Budova, ve které byly textilní dílny a nákupní středisko, měla ve zdech praskliny. Majitelé neuposlechli nařízení úřadů a komplex nevyklidili.

V troskách objektu Rana Plaza v Savaru, asi 30 kilometrů od Dháky, se hasiči a vojáci snažili najít další osoby, které mohly zůstat pod troskami. Majitelé komplexu podle dostupných informací nerespektovali nařízení a pustili zaměstnance do budovy, přestože v ní byla v úterý zjištěna trhlina ve zdi. Do hledání se zapojili i příbuzní a známí zasypaných. Úřady potvrdily 96 obětí, další stovky lidí jsou zraněny.

Budova se podle záchranářů složila jako domeček z karet v devět ráno místního času (05:00 SELČ) a bilance, která nejprve uváděla 25 mrtvých, od té doby vytrvale stoupá. Podle jednoho ze zasahujících hasičů bylo v době neštěstí uvnitř budovy asi 2 000 lidí.

„Vypadá to, jako kdyby nás zasáhlo zemětřesení,“ řekl jeden z místních obyvatel při pohledu na chaotickou scénu plnou zhrouceného betonu a sanitek prodírajících se davem.

Kolaps budovy v Bangladéši
Zdroj: ISIFA/EPA/ABIR ABDULLAH

Někteří přeživší podle agentur uvedli, že kvůli trhlině ve zdi nechtěli dnes nastoupit do práce. „Manažer továrny nás ale přinutil,“ uvedla jedna z dělnic. Jiný dělník řekl, že je manažer továrny ujistil, že trhlina není žádný problém. 

Bangladéšský ministr vnitra Madžudín Khan Alamgir během prohlídky místa neštěstí novinářům sdělil, že budova pravděpodobně nesplňovala stavební předpisy. „Viníci budou potrestáni,“ slíbil.

Bangladéšský textilní průmysl je po celé roky stíhán řadou neštěstí a požárů. Loni v listopadu zahynulo 112 dělníků, převážně žen, při požáru textilní továrny na průmyslovém předměstí Dháky.

Nejtragičtější případy pádů budov:

502 obětí - 29. června 1995 - V jihokorejském Soulu se zřítil pětiposchoďový obchodní dům Sampung, v jehož troskách zahynulo 502 lidí a další 937 osob bylo zraněno. V prosinci téhož roku byl za neštěstí odsouzen majitel a zakladatel domu I Džun na deset a půl roku do vězení; jeho syn, ředitel obchodního domu, byl potrestán sedmi lety odnětí svobody. Příčinou neštěstí byly chyby v projektu budovy.

153 obětí - 11. dubna 2005 - Přes 150 osob zahynulo v troskách zřícené devítipatrové továrny na výrobu oděvů v Palašbari asi 30 kilometrů od bangladéšské metropole Dháky. Budova se zřítila po výbuchu kotle, příčinou ale byly i konstrukční vady (stavba byla nepovolená).

137 obětí - 13. srpna 1993 - Zřícení hotelu Royal Plaza v thajském městě Nachon Ratčasima asi 220 kilometrů severovýchodně od Bangkoku si vyžádalo 137 obětí a přes 200 zraněných. Důvodem neštěstí byly neodborné stavební úpravy původní stavby.

114 obětí - 17. července 1981 - Během taneční zábavy se v hotelu Hyatt Regency v Kansas City zřítil vnitřní ochoz. Zahynulo 114 lidí a 216 jich bylo zraněno.

100 obětí - 16. června 1990 - Sto obětí, většinou mezi školáky, si vyžádalo zřícení budovy střední školy v nigerijském městě Port Harcourt. Příčinou zřícení byly stavební práce, které narušily statiku budovy.
                                                                                                             Zdroj: ČTK