Venezuelský Plán králík. Žádní mazlíčci, snězte je, vyzval hladovějící občany Maduro

Venezuelský prezident Nicolás Maduro zahájil takzvaný „Plán králík“. Ten má odvrátit ekonomickou válku, kterou podle jeho názoru vedou proti vládě „imperialistické síly“. Prezident naléhal na hladovějící občany, aby začali chovat králíky a jedli je, protože jde o dobrý zdroj živočišných bílkovin.

Maduro představil plán přímo ve státní televizi. V zemi dlouhodobě chybí potraviny a čelí rekordní úrovni dětské podvýživy. V rámci pilotního programu ministra zemědělství Freddyho Bernala byli předáni malí králíčci k chovu v patnácti komunitách, podle Madura ale došlo ke „kulturnímu problému“.

Vládu překvapilo, že řada Venezuelanů začala zvířata krmit a udělala si z nich domácí mazlíčky. „Spousta lidí dávala králíkům jména a brala si je do postele,“ upozornil Bernal. Ministr teď vyzval Venezuelany, aby se na králíky dívali „z pohledu ekonomické války“.

„Potřebujeme propagační kampaň v rozhlase, televizi, v novinách, všude, aby lidé pochopili, že králíci nejsou domácí zvířata, ale dva a půl kilogramu masa,“ sdělil Bernal na jednání kabinetu. Opozice to označila za „špatný vtip“.

Venezuelská vláda argumentuje „ekonomickou válkou“ dlouhodobě, pokud jde o nedostatek jídla, léků či toaletního papíru.

Mimo jiné tvrdí, že „imperialistické síly“ se pokoušejí hospodářsky oslabit zemi, aby vytlačily jejího socialistického vůdce. Opozice naopak ze současného stavu viní špatný způsob řízení ze strany socialistického režimu.

Venezuela má největší zásoby ropy na světě, v poslední době ale její cena klesá. Situace se zhoršuje i neustálou inflací a skutečností, že prodej dolarů je řízen státem, píše BBC. Mnoho podniků s potravinami bylo kvůli státní kontrole cen ztrátových, a tak skončily.

Vláda podporovala vytvoření potravinových družstev i městské zemědělství, pro úplné pokrytí potřeb občanů to ale nebylo dostatečné. Průzkum ze začátku tohoto roku naznačil, že Venezuelané v důsledku hladovění zhubli průměrně 8,7 kilogramu.