Saúdská opozice chystá protesty. Rijád chce po občanech, aby udávali „teroristy“ on-line

Saúdská Arábie přitvrzuje vůči svým odpůrcům. V nedávné době zadržela nejméně dvacet vlivných duchovních a intelektuálů, tvrdí aktivisté. Exilová opozice vyzvala obyvatele této konzervativní země k pátečním protestům. Vláda už v reakci vyzvala občany, aby prostřednictvím aplikace v telefonu hlásili jakoukoli protistátní aktivitu.

Za výzvou k demonstracím stojí Hnutí 15. září, které tak chce vyvinout tlak na režim v Rijádu, aby efektivněji bojoval proti chudobě, dal ženám více práv a propustil politické vězně.

Protesty a politické strany jsou v ultrakonzervativním pouštním království zakázány. Mimo zákon byly postaveny také odbory, tisk podléhá kontrole a kritika královské rodiny může vést k uvěznění. Exiloví kritici režimu nyní přesto vyzývají občany, aby se vydali na pokojné protesty proti režimu.

Ministerstvo vnitra vzápětí vyzvalo na Twitteru občany, aby na internetu monitorovali „teroristické a extremistické myšlenky“ a informovali o nich prostřednictvím aplikace, jež občanům od minulého roku slouží k hlášení dopravních nehod a vloupání.

Státní zastupitelství o několik hodin později na Twitteru zveřejnilo výňatek z protiteroristického zákona, podle nějž se za terorismus pokládá mimo jiné „ohrožení národní jednoty“.

Jako z Orwellova románu, kritizuje Rijád HRW

Organizace Human Rights Watch (HRW) tuto výzvu odsoudila. „Saúdskoarabská vláda dosáhla nové úrovně orwellovské reality: represi bezpečnostních složek překonalo získávání občanů k tomu, aby na internetu monitorovali komentáře ostatních,“ poznamenala šéfka HRW pro Blízký východ Sarah Leah Whitsonová. Odkazovala tak na antiutopický román George Orwella 1984.

Rijád tvrdí, že v zemi nejsou žádní političtí vězni a vysoce postavení představitelé království uvedli, že monitorování aktivistů je nezbytné k udržení stability. Zadržení dvou desítek osob z tohoto týdne vláda nekomentovala.

Duchovní prý byli obviněni ze špionáže pro zahraniční skupiny

Podle aktivistů jsou mezi nimi třeba duchovní Salman al-Odah nebo Awad al-Qarni. Státní média informovala pouze o zadržení osob, jež prý jednaly na přání zahraničních stran a snažily se podkopat bezpečnost saúdskoarabského království.

Podle anonymního bezpečnostního zdroje Reuters byli dotyční obviněni ze špionáže a kontaktů se zahraničními skupinami, jako je Muslimské bratrstvo. Rijád považuje toto islamistické seskupení za teroristické. Kvůli údajně podpoře Kataru této skupině a dalším radikálům Rijád přerušil diplomatické vztahy s Dauhá a emirát čelí sankcím.

V konzervativním saúdskoarabském království je třeba se zahalovat, ženy musí nosit na veřejnosti abáje a šátky a nemohou samy řídit auta. Muže potřebují jako doprovod i ke studiu či vycestování do zahraničí. Zakázán je alkohol, kina či divadla, připomíná BBC.

Změny ale přece jen přicházejí – v rámci reformního programu korunního prince budou moci děvčata navštěvovat ve škole tělocvik. Už před dvěma lety se ženy vůbec poprvé směly zúčastnit voleb, při nichž se vybírali členové místních rad.

Muslimskou sunnitskou zemi trápí dlouhodobě klesající ceny ropy, a tak by ráda přilákala více turistů. Nedávno oznámila, že chce ve velkém rozvíjet cestovní ruch. Celkem padesát ostrovů a dalších míst v Rudém moři tak přemění na luxusní resorty.