Carnajev byl obviněn. Hrozí mu trest smrti

Boston - Džochar Carnajev, podezřelý z podílu na pumovém útoku na Bostonský maraton, byl na nemocničním lůžku v přítomnosti soudce obviněn z použití zbraně hromadného ničení a zlovolného ničení majetku s následkem zabití. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu i trest smrti. Podle vyšetřovatelů se spolu s Džocharem podílel na útoku i jeho bratr Tamerlan. Ten zemřel po přestřelce s policií.

Devatenáctiletému Čečenci, který v bostonské nemocnici Beth Israel Deaconess Medical Center leží ve vážném stavu, předali zástupci městské prokuratury obvinění v zalepené obálce. Po formálním obvinění by měl Carnajev dostat advokáta ex offo. První stání by se mělo konat 30. května. Obžalobu povede Carmen Ortizová, státní zástupkyně USA pro stát Massachusetts.

Žaloba obsahuje některé nové skutečnosti v případu. Vyplývá z ní například, že Carnajev je zraněn nejen na krku a noze, ale i na hlavě a na rukou. Na místě přestřelky policie našla další tlakový hrnec s výbušninou podobný těm, které minulý týden v pondělí explodovaly v cílové rovince Bostonského maratonu.

Džochar nepůjde před vojenský tribunál

Bílý dům dnes také vnesl jasno do podoby soudu s Carnajevem. Právníci se přeli, zda bude možné jej soudit jako „nepřátelského bojovníka“ před vojenským tribunálem. To by výrazně rozšířilo pravomoci vyšetřovatelů i soudu.

Podle právního stanoviska úřadu prezidenta to ale nebude možné, protože Džochar Carnajev má - na rozdíl od svého mrtvého bratra Tamerlana - americké občanství. „Jako nepřátelský voják nebude souzen. Tohoto teroristu bude soudit náš civilní právní systém. Podle amerických zákonů nelze občana USA postavit před vojenskou komisi,“ zdůraznil mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Takzvané „vojenské komise“ byly zákonem zřízeny v roce 2006 jako jeden z právních nástrojů pro boj s terorismem. Impulsem k jejich vzniku byly teroristické útoky na New York a Washington v roce 2001. Komise působí například na vojenské základně Guantánamo.

Carnajev komunikuje pouze pohyby hlavou

Carnajev komunikuje s policií pouze hýbáním hlavy, když mu lékaři sníží množství sedativ. Zprávy, že na otázky vyšetřovatelů odpovídá písemně, agentury i bostonský policejní důstojník následně popřeli. 

Džochar Carnajev zůstává jediným, kdo může vnést do bostonské tragédie světlo. „Na místě je v pohotovosti zvláštní vyšetřovací tým FBI, který čeká, aby ho vyslechl. K tomu zatím nedošlo,“ uvedl komisař Ed Davis. Připustil ošem, že obviněný muž zřejmě vnímá.

Policie prověřuje i možnost, že se v Bostonu skrývá spící buňka islámských radikálů. Podle expertů by nezkušení bratři bez cizí pomoci jen těžko sestrojili bomby, které na Bostonském maratonu zabíjely.

Bratři Džochar a Tamerlan Carnajevovi podle amerických vyšetřovatelů nastražili v prostoru cíle Bostonského maratonu dvě nálože. Jejich výbuch zabil tři lidi a téměř dvě stě dalších zranil; desítka zraněných přišla při explozi o končetiny.

Pátrání po strůjcích útoku vyvrcholilo v pátek přestřelkou, při které zemřel starší bratr Tamerlan. Mladší Džochar byl postřelen a několik hodin se skrýval na předměstí Bostonu. Po dopadení byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, kde byl dnes obviněn z použití zbraně hromadného ničení.

Senát chce prošetřit zaváhání FBI

Senát amerického Kongresu připravuje zvláštní jednání, v němž chce vyšetřit postup Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v kauze Tamerlana Carnajeva. Podle poslanců vyvolává otazníky postup FBI při předloňském Carnajevově výslechu, který neodhalil žádné znepokojivé signály.

Na Tamerlana Carnajeva americké úřady v roce 2011 upozornila ruská tajná služba. Chtěla vědět, zda muž, který do USA přicestoval v roce 2002, nenavázal kontakty s extremisty a nevyznává radikální islám. FBI tehdy Tamerlana Carnajeva vyslechla, ale z rozhovoru nezískala žádné znepokojivé poznatky. Někteří američtí senátoři tento fakt označují za možné selhání. Slyšení by mohlo začít už v úterý.

S FBI spolupracují ruské tajné služby

FBI se nyní podle dostupných zpráv soustřeďuje na cestu Tamerlana Carnajeva do Ruska, kde měl pobývat mezi lednem a červnem loňského roku. Navštívil údajně příbuzné v dagestánské Machačkale. Američtí vyšetřovatelé mají podezření, že se v neklidné severokavkazské provincii spojil s kavkazskými separatisty nebo náboženskými extremisty.

V pátrání mají FBI pomoci ruské tajné služby, jimž údajně americké úřady už poslaly potřebnou dokumentaci. Ruská média ale s odvoláním na dagestánské vyšetřovatele oznámila, že v záznamech kontrarozvědky žádné údaje o případných teroristických aktivitách Tamerlana Carnajeva nejsou. Podle ruských úřadů muž začal vyznávat filozofii radikálního islámu až během pobytu v USA.

Měl Tamerlan prsty v trojnásobné vraždě?

Američtí vyšetřovatelé začali zkoumat také možnou souvislost Tamerlana Carnajeva s vraždou tří lidí, k níž na bostonském předměstí došlo již v roce 2011. Případ nebyl nikdy objasněn. Nyní vyšlo najevo, že Tamerlan byl blízkým přítelem jednoho ze tří zabitých mužů. Oběť útoku podlehla zranění, které jí neznámý útočník způsobil ranou nožem do krku.

K trojnásobné vraždě došlo předloni v září v bytě jistého Brendana Messe, který byl jednou z obětí. Carnajev se s Messem znal a podle listu Boston Globe ho svému trenérovi boxu představil jako svého nejlepšího přítele. Vyšetřování tehdy ukázalo, že vražedný útok nebyl náhodný a že oběť útočníka znala. „Sledovat budeme rozhodně každou novou stopu,“ řekla mluvčí prokuratury Stephanie Guyottová.