Oběti, či zločinci? Ženy a děti islamistů čeká nejistá budoucnost

Z hlediska mezinárodního práva jsou ženy a děti bojovníků takzvaného Islámského státu nevinnými civilisty. Naopak z pohledu zákonů zemí, kde se bojuje, jsou to nebezpeční podezřelí. A přesně podle toho zatím Irák nakládá s velkou skupinou žen a dětí, kterou nedávno zadrželi kurdští Pešmergové.

Bojovníci Islámského státu po sobě v iráckém městě Tal Afar zanechali více než 1400 žen a dětí. „Jsou různých národností… z Ruska, Turecka. Dozvěděli jsme se, že hodně lidí pochází ze střední Asie. Ze zemí jako je Tádžikistán,“ říká mluvčí Norwegian Refugee Council Melany Markhamová. Ve skupině je podle humanitárních organizací více než 13 národností.

Vojenský tábor nabízí podmínky srovnatelné s vězením. Je zde nepřetržitá kontrola, pohyb i komunikace jsou omezeny. Jednou z možností pro zadržované je repatriace do zemí původu. Nad ní se ale vznáší řada otazníků. „Chceme, aby irácká vláda co nejdříve řekla, co se s nimi stane. Do té doby musí dodržovat jejich základní lidská práva,“ tvrdí Markhamová.

Humanitární pracovníci upozorňují na to, že i když tyto ženy spojily své životy s bojovníky zločinné organizace dobrovolně, de iure prchají před válkou. Nezaslouží si tedy žádný trest. Irácké úřady zadržené přesto vyslýchaly. Podle nich mohou představovat nebezpečí. Podle dostupných informací však nebylo vzneseno žádné konkrétní obvinění. „Tito lidé jsou civilisté a musí být s nimi také tak zacházeno,“ upozorňuje Markhamová.

Linda Wenzelová po zatčení
Zdroj: ČT24

Německé džihádistické nevěstě hrozí trest smrti

To ale neplatí o zřejmě nejznámější nevěstě Islámského státu, Němce Lindě Wenzelové. Zajata byla v červenci během bojů o Mosul. Stanula před soudem a navzdory tomu, že jí je teprve 16 let, je ve hře trest smrti. Exekuce se v podobných případech odkládá o šest let. Německé úřady se snaží přesvědčit iráckou prokuraturu, že pro mladistvou je vhodnější dlouholeté vězení.

Manželky a děti zajatých či zabitých džihádistů se dostávají do zajetí a detence také v Sýrii. Dívky a ženy pocházejí převážně z muslimských zemí či regionů celého světa. Často se kvůli naivitě nebo nezkušenosti nechaly nalákat do nebezpečné pasti. „Říkají, že chtějí džihád kvůli Alláhovi. To, co ale opravdu chtějí, jsou ženy a sex,“ vypráví jedna z žen, která od bojovníka utekla.

Kolik jí podobných za sebou bojovníci Islámského státu nechávají, není v tuto chvíli jasné. Odhady ale hovoří o tom, že jich do samozvaného chalífátu v Sýrii a Iráku mohlo přicestovat až několik tisíc.