USA zajistí Izraeli převahu ve vzduchu, slíbil Hagel

Tel Aviv - Spojené státy pomohou Izraeli udržet si vojenský náskok v oblasti Blízkého východu, zejména ve vzduchu. Dodají také židovskému státu technologii potřebnou pro údery na velké vzdálenosti, řekl americký ministr obrany Chuck Hagel, který je v Izraeli na dvoudenní návštěvě. Přijel dohodnout detaily zbrojních dodávek za deset miliard dolarů; jde o prodej tankovacích letadel, moderních radarů, protiraketové obrany a záchranných letounů schopných kolmého startu i přistání.

Ministr na tiskové konferenci uspořádané spolu s jeho izraelským protějškem Mošem Jaalonem zdůraznil, že USA dodávají Izraeli vojenský materiál, který „neprodaly žádné jiné zemi“. Zvýší to kapacitu izraelského letectva pro údery na velké vzdálenosti a zajistí Izraeli převahu ve vzduchu. Jaalon také poděkoval Spojeným státům za sdílení bezpečnostních a dalších tajných informací.

K tématům Hagelových jednání patřil Írán. Ministr už v neděli řekl, že USA se s Izraelem shodují v tom, že je třeba této zemi zabránit získat jadernou výzbroj. K otázce eventuálního vojenského útoku na Írán Hagel prohlásil, že o tom Izrael rozhodne sám, protože má právo se bránit. Jaalon dnes řekl, že Izrael podobně jako ostatní dává přednost diplomatickému řešení íránské krize a že Izraelci jsou připraveni se bránit sami.

Izraelští piloti začali s výcvikem pilotáže vrtulového záchranného letounu V-22 Osprey, v němž se kombinují vlastnosti vrtulníku a klasického vrtulového letadla. Oproti vrtulníku má ale dvojnásobnou cestovní rychlost i nosnost a až trojnásobný dolet. Tento stroj zkvalitní kontrolní lety a umožní přepravu vojáků na větší vzdálenosti. V rámci smluv, které přijel Hagel dohodnout, USA prodají Izraeli také tankovací stroj KC-135, s jehož pomocí je možné doplňovat palivo za letu. Je schopen nést až 118 000 litrů paliva a má dolet 6 500 kilometrů.

Hagel pokračuje v blízkovýchodní cestě (zdroj: ČT24)

Jordánsko otevřelo vzdušný prostor pro izraelské lety nad Sýrií

Jordánsko otevřelo svůj vzdušný prostor pro izraelská bezpilotní letadla k monitorovacím letům nad Sýrií. S odvoláním na nejmenovaný západní vojenský zdroj o tom informoval francouzský list Le Figaro. Izrael ani Jordánsko se ke zprávě nevyjádřily.

Podle francouzského listu k tomu dal souhlas jordánský král Abdalláh II. po březnové blízkovýchodní návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. O rozhodnutí prý ví pouze malá skupina západních zpravodajců. Izraelci nyní nebudou muset k letům do Sýrie používat jižní cestu nad Libanonem, kde letadla ohrožuje protiizraelský Hizballáh.

Izrael má obavy ze zhoršení bezpečnostní situace na hranici se Sýrií a také z toho, že k hranici budou postupovat islámští radikálové bojující na straně syrské opozice. Bezpilotní letadla podle zdroje francouzského listu budou nad Sýrii létat v noci.