USA hrozí Číně: Když porušíte sankce vůči KLDR, odstřihneme vás od finančního sektoru

Události: Rada bezpečnosti přijala další sankce vůči KLDR (zdroj: ČT24)

Americký ministr financí Steven Mnuchin varoval, že Čínu postihnou další ekonomické sankce v případě nerespektování sankcí uvalených Radou bezpečnosti OSN na Severní Koreu. USA by podle Mnuchina odstřihly Čínu od amerického finančního sektoru. Rada bezpečnosti schválila nové sankce vůči KLDR týkající se severokorejského exportu textilu a dovozu ropy v reakci na jaderný test provedený začátkem září.

Čína si nepřeje pád severokorejského režimu. Preferuje řešení, které zajistí dlouhodobý status quo, protože jí vyhovuje existence KLDR jako nárazníkového pásma mezi její hranicí a Jižní Koreou a také se obává přílivu ekonomických uprchlíků v případě zhroucení režimu.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

„Pokud se Čína nebude těmito sankcemi řídit, uvalíme na ni další sankce a zabráníme jí v přístupu k americkému a mezinárodnímu dolarovému systému, a to je poměrně významné,“ oznámil ministr Mnuchin. Washington už 22. srpna vyhlásil sankce na tři čínské subjekty, které jsou podle americké vlády odpovědné za dovoz severokorejského uhlí za téměř půl miliardy dolarů.

Rezoluci o nových postizích, kterou Rada bezpečnosti přijala jednomyslně, označil Mnuchin za historickou. Hlasovala pro ni také Čína, která je stálým členem Rady a má tudíž právo veta.

Jde už o devátý takový dokument přijatý od roku 2006 v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy. Žádný z těchto kroků mezinárodního společenství ale neměl požadovaný účinek – tedy zastavení jaderného programu KLDR.

Nově Rada bezpečnosti zakázala export textilu, který je po uhlí druhou největší severokorejskou vývozní položkou, a omezila dovoz ropy, jejímž hlavním dodavatelem je Čína. 

USA kvůli získání její podpory v pondělním hlasování ustoupily od původního tvrdšího návrhu. Oficiální čínská tisková agentura Nová Čína nicméně napsala, že Washington dělá chybu, když odmítá diplomatická jednání s Pchjongjangem. Podle ní je třeba ukončit „nekonečnou smyčku“ na Korejském poloostrově, kdy jaderné a raketové testy „vyvolají přísnější sankce a ty pak vyvolají další testy“. 

Textil byl loni druhou největší vývozní položkou KLDR po uhlí a dalších surovinách. Jeho hodnota podle údajů korejské agentury pro podporu obchodu a investic činila 752 milionů USD (16,4 miliardy korun). Téměř 80 procent textilu bylo vyvezeno do Číny.

Rezoluce také zavádí zákaz vývozu zemního plynu a kondenzátů do KLDR. Vývoz ropy do země omezuje na úrovni za posledních 12 měsíců. Severní Korea také bude moci podle nových sankcí dovézt nejvýše dva miliony barelů ropných produktů ročně. Hlavním dodavatelem ropy je Čína.

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že KLDR dováží ročně 4,5 milionu barelů rafinovaných produktů a čtyři miliony barelů ropy.

Součástí rezoluce je i zákaz vydávání nových pracovních povolení pro občany KLDR. Zaměstnávání Severokorejců v zahraničí přitom představuje důležitý zdroj financí pro vládu.

K sankcím se připojí i EU a možná přidá další

Šéfka unijní diplomacie Federica Mohgeriniová oznámila, že se k nově přijatým sankcím připojí i Evropská unie a příští týden budou ministři zahraničí debatovat o dalších možných krocích. „V první řadě musíme vyvinout ekonomický tlak na Severní Koreu,“ prohlásila Mogheriniová.

O zesílení hospodářského tlaku na KLDR jednali šéfové diplomacií členských zemí EU také minulý týden. Dohodli se mimo jiné, že začnou pracovat na případných dalších samostatných sankcích Unie vůči Severokorejcům.

Mogheriniová zopakovala, že EU prosazuje denuklearizaci KLDR jen politickými prostředky. „Neexistuje vojenské východisko,“ zdůraznila.

EU naposledy rozšířila sankce vůči Severní Koreji minulý měsíc, kdy na sankční seznam přidala devět činitelů režimu a čtyři organizace, včetně severokorejské banky pro zahraniční obchod. Severokorejské sankce EU už se tak týkají 62 lidí a 50 organizací.

90’ ČT24 – Hrozí světu válka kvůli Severní Koreji? (zdroj: ČT24)

Trump: Sankce jsou jen malý krok

Spojené státy původně chtěly tvrdší usnesení, avšak nakonec od svého návrhu ustoupily, aby získaly podporu spojenců Pchjongjangu, Číny a Ruska. Požadovaly mj. úplný zákaz dovozu ropy a zmrazení majetku severokorejského vůdce Kim Čong-una. 

Americký prezident Donald Trump varoval, že přijaté sankce jsou jen velmi malým krokem ve srovnání s tím, co se bude muset stát. „Nevím, jestli to má nějaký dopad, ale určitě bylo hezké vidět při hlasování 15 hlasů pro a žádný proti. Ale tyto sankce nejsou ničím ve srovnání s tím, co se nakonec bude muset stát,“ řekl.

KLDR rezoluci odmítla a varovala, že Spojené státy, které novou formu sankcí navrhly, brzy pocítí „největší bolest“, jakou kdy poznaly.