Moře zmizelo, kapustňáci zůstali na suchu. Hurikán Irma doprovází vzácný jev

Hurikán Irma vysál mořskou vodu u floridských pláží a z kanálů tak, že se někteří kapustňáci ocitli na suchu. Američan je našel na vycházce – zvířatům pak pomohli místní obyvatelé spolu s policií zpět do vody. Vzácný jev, kdy najednou „zmizelo“ moře, se odehrál i na Bahamách. Píše o tom britský Telegraph.

Irma zatopila ulice velkých floridských měst a připravila miliony domácností o elektřinu. Hurikán doslova vysál vodu z pláží a kanálů. Kapustňáky našel jeden z místních obyvatel u městečka Sarasota na západním pobřeží.

„Přišel jsem na pláž a uviděl dva objekty na místě, kde ustoupila voda. Sundali jsme si boty, prošli mušlemi a našli dva kapustňáky. Jeden se nehýbal, druhý dýchal a měl vodu v očích,“ uvedl Michael Sechler, který mořské tvory objevil.

„S přáteli jsme s nimi nedokázali hnout, tak jsme zavolali všechny, na které jsme si vzpomněli, ale nikdo neodpověděl. Dali jsme je do vody, co to šlo, a doufali, že déšť z bouře přijde brzy, aby je zachránil,“ podotkl Sechler.

Nakonec se na místě objevili policisté i místní obyvatelé, kteří kapustňáky odtáhli do vody. „Byla to docela dobrá zkušenost. Přesunuli jsme je na plachtu a pak je táhli asi 100 metrů,“ napsal na Facebooku Marcelo Clavijo. Kapustňáci pak z místa podle svědků ve zdraví odplavali.

Irma o víkendu předvedla svou sílu na Bahamách, kde řádila ještě jako hurikán o intenzitě pátého stupně. Místní obyvatele překvapil vzácný fenomén, při němž „zmizelo“ moře. „Nemůžu tomu uvěřit! Tohle je Long island, na Bahamách a v oceánu chybí voda!!!,“ napsal na Twitteru jeden ze svědků. „Moře vyschlo,“ uvedl další z uživatelů.

Irma byla tak silná, že nasála vodu z okolí do svého jádra, vysvětlila pro Washington Post expertka na atmosféru Angela Fritzová. Vítr na Bahamách foukal od jihovýchodu k severozápadu, kde vysušil pobřeží.

„V centru bouře, kde je extrémně nízký tlak, nasává vodu. Nízký tlak představuje v podstatě sací mechanismus – nasává vzduch, a když je hodně nízký (tlak), může změnit tvar povrchu oceánu. Když bouře přivádí vodu do středu, vysaje ji z okolí,“ dodala Fritzová.

Obyvatelé se báli, že se blíží obří vlna tsunami, protože před jejím příchodem tradičně ustupuje voda. Podle Fritzové to ale nehrozí a voda se k pobřeží vrátí do pár dnů – což se již v případě Baham i stalo.

Právě tento jev postihl nyní také Floridu.

  • Jde o stejný meteorologický jev, tedy tropickou cyklonu, jen se v různých oblastech nazývá různě:
  • Severní Amerika – hurikán. Název pochází zřejmě od mayského boha větrů Huracana.
  • Asie – tajfun. Do Asie se toto slovo dostalo z řečtiny, kde označovalo mytologického obra Týfóna.
  • Indický oceán – cyklon. Poprvé toto slovo použil britský obchodník Henry Piddington roku 1848. Vycházel z řeckého slova kykloun, které znamená pohybovat se v kruhu.