Carnajev je ve vážném stavu, spekulace o motivech se množí

Boston (USA) - Zdravotní stav devatenáctiletého Džochara Carnajeva, podezřelého ze zorganizování pumového útoku na Bostonský maraton, je nadále vážný, podle televizní stanice CNN má muž těžká zranění a ztratil mnoho krve. Leží v přísně střežené městské nemocnici. Není tudíž zatím schopen postavit se před soud a oficiálně nebyl ani obviněn. A tak není zodpovězena ani otázka, zda se jeho případem bude zabývat federální soud, nebo soud státu Massachusetts. Pro Čečence jde o otázku života a smrti, protože massachusettská legislativa na rozdíl od federální nezná rozsudek smrti. Počáteční vyšetřování podle policie naznačuje, že dvojice jednala samostatně.

Zatím není jasné, kdy bude Džochar oficiálně obviněn. Prozatím mu nebyla přečtena vzhledem k jeho stavu ani zatýkací věta o možnosti nevypovídat a zavolat si advokáta. Podle vyšetřovatelů má Džochar Carnajev, na rozdíl od svého mrtvého bratra, americké občanství. To vylučuje, aby byl souzen jako „nepřátelský voják“, což by výrazně rozšířilo pravomoci vyšetřovatelů i soudu. Smrti svého bratra Tamerlana může využít k tomu, že svalí odpovědnost na něj. 

Martin Řezníček, zpravodaj ČT v Bostonu: „Ta zranění jsou skutečně vážná, utrpěl střelná poranění na krku, na noze, krvácel při zatýkání. A proto je tady v nemocnici hlídán, podle všeho je připoután na lůžko, aby si neublížil. Policie jej potřebuje živého… Má se za to, že bude obviněn v následujících hodinách, možná už dříve… Na federální úrovni by měl být obviněn z terorismu, na místní (státní) úrovni z vražd.“

Policisté vzhledem k závažnosti případu údajně mohou podezřelého vyslechnout, aniž by ho seznámili s jeho právy. Využili by k tomu výjimky ze zákona, která vyšetřovatelům s ohledem na veřejný zájem umožňuje výslech bez přítomnosti advokáta. Vyslýchaná osoba za takových okolností nemusí být ani upozorněna, že její výpověď lze v procesu použít proti ní. 

O propuštění na kauci podle právníků nemůže být ani řeč. Předběžné líčení s Carnajevem může být nařízeno do měsíce, pak teprve zasedne velká porota a proces začne. 

Podle policie již byli kvůli výslechu zadrženi dva muži a jedna žena, u nichž se předpokládá spojení s jedním z podezřelých. Podle CNN ale následně úřady oznámily, že první indicie ve vyšetřování ukazují, že atentátníci jednali samostatně.

  • Oba mladíci podle policie v noci na pátek zabili v areálu Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridgi člena policejní ostrahy. Pak ukradli auto; jeho řidiče nechali vystoupit, když mu předtím řekli, že mají na svědomí pondělní bostonské exploze. Policisté vůz pronásledovali na bostonské předměstí Watertown; Tamerlan byl při noční přestřelce zraněn a později zemřel v nemocnici. Televizní stanice CNN uvedla, že policie na místě přestřelky nalezla nejméně šest bomb, pistole a pušku. 

Pátrání po zločincích skončilo, pátrání po jejich motivech začíná… 

Džochar Carnajev i jeho bratr Tamerlan, který v pátek po přestřelce s policisty zahynul, přijeli před víc než deseti lety do USA. Pocházejí z Čečenska, a tak si odborníci kladou otázku, zda za jejich jednáním nestojí právě čečenské kořeny a s tím spojený islám. Právě Džochar uveřejňoval na sociální síti odkazy podporující čečenskou nezávislost.

Skutečnost, že mladí Američané, kteří pocházejí z nestabilních oblastí, se zajímají o situaci v zemi původu, není podle CNN výjimkou. Například ještě před útoky v září 2001 mladí Somálci, kteří se narodili a žili v USA, jezdili bojovat do občanské války v Somálsku. U této generace nových Američanů může politika „jejich“ vlasti být smysluplnější a důležitější, než tomu bylo u jejich rodičů, kteří uprchli z chaosu svých rodných zemí.

A islám? Právě o ten se měl zajímat starší z bratrů Tamerlan - v roce 2011 jej FBI vyšetřovala kvůli tomu, že měla tip od nejmenovaného cizího státu o tom, že by se mohl stát členem nějaké radikální islámské organizace. Žádné napojení na teroristické skupiny ale prý zjištěno nebylo. Zřejmě právě proto nedostal – na rozdíl od bratra - americké občanství.

Dosud tak není vůbec jasné, co vedlo bratry Carnajevovy k tomu, že podle návodu z internetu vzali kuchyňský budík a tlakový hrnec a sestavili výbušniny, které pak nechali explodovat v cíli Bostonského maratonu. Museli mít nějaké zkušenosti? Šlo sice o jednoduchou bombu, nicméně podle serveru CNN se zdá velmi nepravděpodobné, že by byli schopni sestrojit efektivní bombu bez nějakých zkušeností či znalostí o výrobě výbušnin. V této souvislosti tajné služby nyní údajně zjišťují, zda starší z bratrů Tamerlan neprošel při návštěvě Ruska teroristickým výcvikem. CNN rovněž tvrdí, že se policie bude též zabývat e-mailovou korespondencí obou bratrů. A stranou nezůstanou ani stopy, které po nich zůstaly na internetu, zda se například neobjevují jejich jména na diskusních fórech džihádistů či zda nestahovali nějaké propagační materiály al-Káidy nebo jiných příbuzně orientovaných extremistických skupin. 

Rodina představuje médiím oba bratry jako „mírumilovné chlapce“, kteří přece nemohli připravit takový bombový útok. CNN v této souvislosti připomíná, že jeden z útočníků, který stál za sebevražednými útoky v londýnském metru v roce 2005, byl milovaný učitel na základní škole, kde učil děti s vývojovými vadami. Byl 30 let šťastně ženatý a měl dceru. Kolegové ho popisovali jako laskavého milého muže. Takže nic překvapivého, že o podezřelých bratrech Carnajevových se mluví jako o mírumilovných chlapcích, kteří by nedokázali ublížit. Jejich otec dokonce hovoří o spiknutí tajných služeb.

A jací byli bratři Carnajevovi? 

  • Známí bratrů Carnajevových uvádějí, že ten starší byl autoritativní a manipulativní, zatímco ten mladší naopak „pohodář“ a bavič party. Pro ty, kteří je znali, je zdánlivá proměna dvojice etnických Čečenců téměř nepředstavitelná. Podle médií se nicméně starší z bratrů postupně začal projevovat jako náboženský radikál, přičemž zkušenosti lidí z jeho okolí ukazují, že měl dlouhodobě problematické projevy. Byl agresivní, dívkám, s nimiž chodil, spílal, a dokonce je i bil, čímž si v jednom případě vysloužil obvinění z domácího násilí. 
  • Podle bratrance Zaura Carnajeva se Tamerlan „vždy dostával do problémů“. „Nikdy nebyl šťastný, nikdy se neusmíval. Byl zvyklý bít svou přítelkyni. Nebyl to příjemný člověk,“ řekl podle Boston Globe. Zaur také Džochara před jeho bratrem varoval. 
  • Džochar se zdál méně problémový. Lidé, kteří ho znají, říkají, že to je přátelský a pohodový teenager. Muž, kterého jeho otec nazval andílkem, rád podle svých přátel chodil na večírky, z nichž dva údajně navštívil po pumovém útoku, a věřil, že nejlépe, jak se popasovat se světem, je kouřit marihuanu. 
  • Jestliže studujícímu Džocharovi se podařilo získat loni 11. září americké občanství po kontrole jeho čistého trestního rejstříku a zvládnutí testů z angličtiny, nezaměstnanému Tamerlanovi musela stačit zelená karta. Pro násilnickou minulost se naturalizovaným Američanem nestal.