Hon skončil. Sociální sítě pomohly, ale vyvolaly i paniku a chaos

Boston - Před druhou hodinou ráno se na sociální síti bostonské policie objevuje zpráva: „DOPADEN!!! Hon skončil. Pátrání je hotovo. Teror skončil. A spravedlnost zvítězila. Podezřelý je zadržen.“ V ulicích Watertownu následně vypukl jásot a mohutné oslavy tamních obyvatel. Čečenec Džochar Carnajev, druhý podezřelý z bombového útoku na Bostonském maratonu, byl po celodenní honičce zahnán do kouta. Na sociálních sítích se rozproudily zmatky kolem jeho původu. Lidé na Twitteru nebo Facebooku začali spílat Čechům. Znepokojený český velvyslanec v USA Petr Gandalovič uvedl, že jde „o krajně nešťastné nedorozumění“.

Džochar Carnajev se skrýval v lodi, která stála u jedné z vilek na bostonském předměstí. Policii na jeho úkryt upozornil muž, který i přes doporučení úřadů, aby se lidé zdržovali doma, vyšel na zahradu. Uviděl zde stopy krve, které vedly k lodi. „Pak zvedl plachtu zakrývající loď a viděl muže pokrytého krví,“ řekl bostonský komisař Ed Davis. 

Díky jeho oznámení tak byl necelý týden po bombovém útoku dopaden i druhý z bratrů Carnajevových. Ozbrojené složky prostřednictvím megafonu vyzvaly podezřelého, aby se vzdal: „Vyjděte ven s rukama nad hlavou.“ To však Carnajev odmítl. Následně jej policie zatkla a odvezla do nemocnice. „Byl oslaben ztrátou krve, pravděpodobně kvůli zraněním, která utrpěl včera večer,“ komentoval Davis.

Ulice, kterými se v noci na dnešek v Bostonu vracely policejní vozy z úspěšného zásahu, lemovaly zástupy lidí. Lidé strážcům pořádku hlasitě děkovali, někteří skandovali „BPD“ (Boston Police Department), zkratku bostonského policejního sboru. Policisté projevy vděku opětovali s pomocí tlampačů. 

Mediální paniku by mělo vystřídat vystřízlivění

Stejně jako v případě přírodních katastrof se Twitter a Facebook ukázaly jako velmi variabilní a rychlé prostředky komunikace. Například studenti technického institutu MIT, kde Carnajev den předtím zabil policistu, byli informováni o možném nebezpečí právě prostřednictvím těchto sítí a mobilních telefonů.

Události v Bostonu nicméně poukázaly i na mediální paniku a zmatek, který tyto sítě mohou způsobit. Facebook a Twitter bouřlivě reagovaly na výjimečné zprávy a přispívaly k jejich lavinovému šíření. Nejprve se na Twitter dostala zvěst, že mezi podezřelé patří Sunil Tripathi, indický student, který zmizel před několika týdny. O několik hodin později NBC News oznámila, že policie ve skutečnosti hledá dva bratry z Čečenska. O indickém studentovi už nepadla zmínka. „Lidé tweetují nepodložené věci a ty se mohou množit tak rychle a destruktivně,“ řekla sestra nepodloženě obviněného Sunila. „Ty noční hodiny byly hrozné.“

Chaos vyvolaný sociálními sítěmi poškodil pověst velkých médií, která se snažila těmto informacím konkurovat. Hlavně ať je vše rychle, ověřování jde stranou. Nepřesné informace se ale po vypuštění mohou šířit dále a zvyšovat emocionální napětí. Velká média jsou teď kritizována za nepřesnosti. Novináři by se tedy příště neměli snažit v podobných mediálních panikách dohnat, nebo dokonce předběhnout Twitter, zaznívá ze všech stran.

Zmatek kolem Čečenska a Česka dál žije na sociálních sítích

Na sociálních sítích se rozproudily i zmatky kolem původu pachatelů. Po identifikaci údajných pachatelů, kteří jsou čečenského původu, někteří lidé na Twitteru nebo Facebooku začali spílat Čechům. Na omyl upozornila i některá americká média. Web The Huffington Post varoval, že Čečensko a Česko jsou názvy dvou geograficky vzdálených míst, jejichž záměna je nežádoucí.  

Tweety spílající České republice
Zdroj: ČT24/huffingtonpost.com

Ve zvláštním prohlášení na omyl upozornil i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Znepokojený diplomat uvedl, že „krajně nešťastné nedorozumění“ zaměňuje dvě velmi vzdálené země, z nichž jedna leží ve střední Evropě a druhá je součástí Ruské federace. „Česká republika je aktivním a spolehlivým partnerem Spojených států v boji proti terorismu,“ píše Gandalovič.

Omyl kritizují i poučenější uživatelé samotného Twitteru. „Česká republika se zlobí, protože někteří idioti si ji pletou s Čečenskem. Nejste-li si jistí, zda se máte smát, nebo plakat, plačte,“ píše uživatel Chris Jones.

Vydáno pod