Orbán: Maďarsko svou migrační politiku měnit nebude

Maďarský premiér Viktor Orbán nemá v úmyslu měnit svou migrační politiku, navzdory středečnímu rozhodnutí Evropského soudního dvora zamítnout žalobu Maďarska a Slovenska na kvóty pro přerozdělení uprchlíků. Souhlasí ale se slovenským protějškem Robertem Ficem, že rozhodnutí soudu vezme na vědomí.

„Rozhodnutí soudu musíme vzít na vědomí, protože nesmíme ohrožovat základy EU – respektování zákona je základem EU. To rozhodnutí soudu ale není důvodem k tomu, abychom měnili svou politiku, která migranty odmítá,“ řekl Orbán.

Spojovat kvóty a fondy? Nemorální

Zopakoval, že spojovat migrační otázky s kohezními fondy je „nemorální“ a podle něj v rozporu s evropským právem. Stejně se vyjádřil i ve čtvrtečním dopisu, ve kterém vzkázal do Bruselu, že se Maďarsko tlaku Evropské komise ohledně přijímání utečenců nepodvolí, a v němž zdůraznil, že „Maďarsko není imigrační zemí a nechce se jí stát“. Politický boj tak podle Orbána bude pokračovat i po zamítnutí žaloby.

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu EU zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli údajným procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy rovněž hlasovaly proti.

Soud EU ale potvrdil platnost programu přerozdělování. Konstatoval, že nebylo nutné, aby rozhodnutí o přerozdělení 120 000 uprchlíků bylo přijato jednomyslně, a odmítl i další námitky Bratislavy a Budapešti. Například, že přerozdělování podle kvót nebylo k řešení migrační krize nezbytné.