Rusové znovuobjevují kouzlo vinylu. A výrobci desek mají žně

Horizont ČT24: Gramofonové desky se vrací do módy i v Rusku (zdroj: ČT24)

V západní Evropě i Česku se vinylové desky vrátily do módy už před časem. V Rusku ale zažívají znovuzrození právě teď. S rozpadem Sovětského svazu zanikla i jejich produkce. Teď se s nimi na trhu snaží prosadit moskevská společnost Ultra production a daří se jí.

Nahrávací společnost Ultra production sídlí na předměstí Moskvy. Na nedostatek zakázek si nemůže stěžovat. „Vzhledem k neustále rostoucí poptávce od lidí v hudebním průmyslu, máme tolik objednávek, že už nejsme schopni produkovat vlastní desky. Není pro ně jednoduše místo na výrobní lince,“ říká šéf studia Andrey Belongov.

Zabralo to ale tři roky, než její produkty dosáhly požadované kvality. Někteří ruští hudební experti jsou i tak skeptičtí. Kvalita ruských desek bude podle nich za těmi západními zaostávat, stejně jako tomu bylo za Sovětského svazu, podotýká redaktor ČT Peter Duhan. Výroba vinylových desek se zastavila po roce 1991.

Kouzlu gramofonových desek podléhá čím dál tím víc lidí napříč generacemi. „Je to hobby, není to žádný mainstream. Přináší to ale velké potěšení. Myslím, že to nikdy nezmizí,“ říká fotograf a sběratel vinylových desek Igor Vereshchagin.

„Lidi už nezajímají abstraktní soubory a složky. Hodně jich chce mít něco v ruce, fyzickou podobu hudebního alba,“ vysvětluje hudební expert Denis Boyarinov. Nadšence neodrazuje ani poměrně vysoká cena. Jedna deska stojí v přepočtu průměrně kolem sedmi set korun.