Asad varuje: Podpora al-Káidy se Západu krutě vymstí

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad obvinil Západ z podpory teroristické organizace al-Káida ve své zemi. Varoval, že si Západ financováním al-Káidy zahrává s ohněm a těžce za to zaplatí v srdci Evropy a USA. Ve vystoupení u příležitosti dnešního Dne nezávislosti Asad také ostře napadl Jordánsko za to, že údajně umožňuje „tisícům“ bojovníků al-Káidy vstupovat na území Sýrie přes svou hranici. Krize v Sýrii se podle něj může rozšířit na jordánské území.

„Stejně jako Západ financoval al-Káidu v Afghánistánu v jejích začátcích a později za to zaplatil vysokou cenu, nyní ji podporuje v Sýrii, Libyi a na dalších místech a zaplatí za to později v srdci Evropy a Spojených států,“ prohlásil Asad.

Narážel tak na pomoc, kterou USA poskytovaly v 80. letech minulého století mudžáhidům v Afghánistánu v jejich boji proti sovětské okupaci. Tato pomoc posílila pozici Talibanu a al-Káidy a později se obrátila proti USA v podobě atentátů z 11. září.

Syrský prezident Bašár Asad: „Někteří představitelé Jordánska, kteří ještě nechápou nebezpečnost syrské situace, si musí být více vědomi toho, že oheň se nezastaví na našich hranicích a že všichni vědí, že Jordánsko je stejně tak ohrožené jako Sýrie.“

Spojené státy pošlou do Jordánska během několika příštích týdnů dvě stě vojáků. Tamní armádě mají pomoct s obranou země. Syrská opozice mezitím znovu volá po pomoci mezinárodního společenství. „Potřebujeme vojenskou a taky humanitární pomoc. Potřebujeme pomoc, abychom se vrátili na nohy a začali sloužit syrskému lidu,“ řekl dočasný opoziční premiér Ghassan Hitto. Opozice zároveň vyzvala Moskvu, aby víc tlačila na režim Bašára Asada. Ruský ministr zahraničí Lavrov v Turecku jednal o situaci v Sýrii se svým tamním protějškem a znovu vyzval k mírovému řešení konfliktu.

Kapitulovat nehodlám

V projevu vysílaném prorežimní televizí Al-Ichbaríja Asad zjevně hovořil o radikální islamistické frontě an-Nusra, která se v řadě syrských provincií výrazně prosazuje v boji proti vládním jednotkám. Šéf an-Nusry Muhammad Džulání právě před týdnem veřejně přiznal napojení tohoto uskupení na al-Káidu. „Přísahali jsme věrnost vůdci al-Káidy Ajmánu Zavahrímu,“ řekl Džulání. Zavahrí o pár dnů dříve vyzval rebely k boji za nastolení „islámského státu“ v Sýrii.

V daném kontextu „nemáme jinou možnost než zvítězit, protože naše porážka by znamenala konec Sýrie a to, myslím, nepřijme ani jediný syrský občan,“ prohlásil Asad. „Pravda je taková, že je to válka, a já neúnavně opakuji své ne kapitulaci.“ Syrský režim vytrvale označuje opoziční skupiny a povstalecké bojovníky za „teroristické gangy“ a protivládní povstání prohlašuje za spiknutí radikálů podporovaných ze zahraničí.

Pokojné protesty opozice, které v Sýrii vypukly v březnu 2011 s požadavkem politických a hospodářských reforem, se záhy proměnily v občanskou válku. Ta si už vyžádala na 70 000 lidských životů a vyhnala ze země už nejméně 1,35 milionu uprchlíků před násilím.

Asad varuje Západ před podporou al-Káidy (zdroj: ČT24)