Hurikán Irma už v Portoriku zabil tři lidi a dál pustoší karibské ostrovy

Události: Irma se přibližuje k Floridě (zdroj: ČT24)

Hurikán Irma, za poslední desetiletí nejsilnější smršť v Atlantiku, zabil na Portoriku podle tamního guvernéra už tři lidi. Celkem zatím při řádění hurikánu dosud zahynulo nejméně deset lidí, z toho pět obětí hlásí ostrov Svatý Martin. Asi 900 000 domácností Portorika může zůstat bez elektřiny až půl roku. Irma zcela zpustošila Barbudu, Svatý Martin a Anguillu, způsobila záplavy na severu Dominikánské republiky, kolem níž nyní míří k Bahamám. Na Floridě zároveň probíhá evakuace jižní části poloostrova. České ministerstvo zahraničních věcí důrazně nedoporučuje cesty do karibské oblasti a na Floridu.

  • Hurikán Irma spadá do nejvyšší, páté kategorie, už více než 33 hodin a podle záznamů je tak nejdéle trvající cyklóna této intenzity ve světě. Irma překonala i takzvaný supertajfun Haiyan, který zasáhl v roce 2013 Filipíny a trval 24 hodin. Doprovázel jej vítr o rychlosti 295 kilometrů v hodině, což je stejně jako v případě Irmy. „Taková síla a taková životnost, to je něco nevídaného, alespoň od začátku satelitní éry před 50 lety,“ potvrdil meteorolog Météo France Etienne Kapikian.

„Přiletěli jsme na Barbudu a viděli jsme naprostou zkázu. Nikdy jsem necítil takový zmar,“ řekl premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. „Z 50 procent obyvatel jsou doslova bezdomovci,“ dodal. Obnova ostrova si podle něj vyžádá měsíce.

Ostrov je podle premiéra nyní „stěží obyvatelný“. Škody Browne odhadl na 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun). „Zatím máme nicméně informace pouze o jednom mrtvém,“ konstatoval. Obětí živlu se stalo dvouleté dítě, jehož rodina se snažila utéct z poničeného obydlí.

Nejméně pět mrtvých si hurikán vyžádal na francouzské části ostrova Svatý Martin. Oznámil to prefekt nedalekého francouzského zámořského departementu Guadeloupe Eric Maire. „Bilance ale není definitivní,“ upozornil. Francouzská ministryně pro zámoří Annick Girardinová dříve hovořila o nejméně dvou mrtvých a dvou těžce zraněných na ostrovech Svatý Martin a Svatý Bartoloměj.

Podle představitele místní samosprávy Daniela Gibbse je francouzská část Svatého Martina „zničená z 95 procent“. „Je to nesmírná katastrofa… Jsem v šoku,“ řekl.

Anguilla je jako po výbuchu jaderné bomby

Na ostrově Anguilla, který je britským zámořským územím, napáchal hurikán Irma „těžké a místy kritické“ škody. „Anguilla je zcela zničená. S hurikány jsme se už sžili, ale tento se co do síly vymykal,“ řekla rozhlasové stanici BBC Radio 4 místní právnička Josephine Gumbsová-Connerová. Ostrov, kde žije asi 16 000 obyvatel, podle ní vypadá jako po výbuchu jaderné pumy.

Premiérka Theresa Mayová telefonicky jednala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o případné společné pomoci a později odpoledne by se měl sejít vládní krizový výbor.

Další britské zámořské území, Britské Panenské ostrovy, také utrpělo velkou škodu, naopak na ostrově Montserrat není devastace tak značná, jak se zprvu jevilo.

Ostrov Svatý Martin po zasažení hurikánem Irma (zdroj: DEFENSIE.NL)

Portoriko je bez elektřiny, obnova může trvat až půl roku

Po Závětrných ostrovech se hurikán Irma přesunul přes Panenské ostrovy k severnímu pobřeží Portorika, kde se 900 000 domácností ocitlo bez elektřiny. Obnovení dodávek by mohlo trvat čtyři až šest měsíců.

Důvodem pomalého postupu je fakt, že společnost kvůli špatné ekonomické situaci výrazně snížila počet zaměstnanců. Země navíc do rozvoje energetické infrastruktury dlouhodobě neinvestuje. Ostrov se potýká s vysokým zadlužením, které musí řešit i federální vláda ve Washingtonu.

Hurikán Irma tvrdě udeřil v Karibiku (zdroj: ČT24)

Pracovník údržby Juan Tosado řekl, že v roce 1989 po hurikánu Hugo byl bez elektřiny tři měsíce. „Očekávám, že nyní to bude stejné. Bude to špatné,“ citovala Tosada agentura AP.

Na Portoriku stejně jako na Amerických Panenských ostrovech a části Floridy platí stav ohrožení přírodní katastrofou, což místním vládám a samosprávám umožňuje čerpat pomoc od Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA).

Evakuace na jihu Floridy

Kvůli blížícímu se hurikánu už nařídily evakuaci také úřady Miami, největšího města na jihovýchodě Floridy. Evakuován bude také přilehlý okres Miami-Dade. Opustit své domovy musí obyvatelé pobřežních oblastí a také ostrovů, jako jsou například Miami Beach či Key Biscayne.

Hurikán Irma
Zdroj: Alvin Baez/Reuters

Povinný odchod z domovů se týká i lidí, kteří žijí v mobilních domech či karavanech. Nařízení začíná platit od 7:00 místního času (13:00 SELČ). „Pokud nebudete dbát na varování a pokud se nepodrobíte nařízené evakuaci, ocitnete se v problémech a já vám nemohu slíbit, že se k vám (s pomocí) dostaneme,“ upozornil obyvatele Carlos Gimenez, který stojí v čele okresu Miami-Dade.

Miami bezplatně uvolnilo k parkování všechny městské garáže. Jedno ze čtyř městských nouzových ubytovacích středisek přijímá i zvířata.

Po Floridě vyhlásily stav nouze i americké státy Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína. Některé oblasti, kde nyní stav nouze platí, přitom byly silným hurikánem zasaženy před více než sto lety.

Evakuace Miami
Zdroj: ČTK/AP

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) oznámilo, že Irma zřejmě ještě před vstupem nad floridskou pevninu zeslábne na druhý nejsilnější stupeň.

Irma se nyní nachází nad mořem severně od východního cípu ostrova Hispaniola, o který se dělí Dominikánská republika s Haiti. Živel, který doprovází vítr o rychlosti až 285 kilometrů v hodině, míří na severozápad rychlostí 28 kilometrů v hodině. Očekává se, že v noci na neděli místního času (v neděli brzy ráno SELČ) zasáhne Floridu.

Podle NHC do vstupu nad floridskou pevninu Irma zeslábne z páté a nejsilnější kategorie na čtvrtý stupeň. Ve čtvrté kategorii dosahuje vítr v nárazech až 250 kilometrů v hodině.

Hurikán Irma míří k Portoriku
Zdroj: Alvin Baez/Reuters
  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.