Radost ze sportovního výkonu se ve vteřině změnila v šok

Boston – Osmasedmdesátiletý Bill Iffrig právě dobíhal do cíle Bostonského maratonu, když se ozval obrovský výbuch, který ho ochromil natolik, že upadl na zem. „Zrovna jsem dobíhal k cílové pásce a cítil jsem se skvěle. Chybělo mi asi patnáct stop, když jsem ucítil obrovskou explozi, šokem se mi rozklepaly nohy i celé tělo a cítil jsem, jak padám na chodník,“ popsal maratonec. Na nohy mu pomohli pořadatelé, s jejichž pomocí také přešel cílovou pásku a svůj třetí Bostonský maraton v životě dokončil.

Další pomoc zdravotníků Iffrig přenechal dalším zraněným a sám se vydal do pár bloků vzdáleného hotelu říci manželce, že je v pořádku. A maratony ani po této zkušenosti prý rozhodně běhat nepřestane. Fotografie maratonce, který se po výbuchu zřítil těsně před cílovou páskou, oběhly celý svět. Podobný zážitek má ale i jeden z českých účastníků maratonu, Mario Junek, který běžel o pouhých pár set metrů dál.

Nejmladší obětí byl osmiletý Martin, který přišel fandit otci

Jedním z účastníků Bostonského maratonu byl i Bill Richard. Podpořit ho při závodě přišla celá rodina, za cílovou páskou na něj čekala manželka se čtyřmi dětmi. Byl mezi nimi i osmiletý Martin, který se stal nejmladší obětí výbuchů. Richardovi stáli těsně vedle jedné z výbušnin, Martin explozi nepřežil, jeho matka a jedna ze sester bojují v nemocnici o život. Tregédie rodiny Richardových zasáhla celé bostonské předměstí Dorchester, kde rodina bydlela. „Byli v okolí velice oblíbení, v mnohém nám pomáhali. Je to obrovská tragédie,“ uvedla radní Ayanna Pressleyová.

Běžec Tom Hay doběhl pár minut před výbuchem, zrovna odevzdával měřicí čipy a chystal se setkat s přáteli, když uslyšel explozi a uviděl obrovský mrak kouře. „Všichni začali křičet, zmatkovat a utíkat pryč. Chtěl jsem také utéct, ale zrovna jsem doběhl maraton, nešlo to, navíc lidé se tlačili do všech bočních uliček…,“ popsal svůj zážitek Hay, který nakonec také výbuch bez úhony přežil.

Běžkyně Giovanna Tosato:

„Dobrovolníci se snažili přimět běžce, aby utíkali pryč. Běžci ale běžet nemohli – zrovna dokončili maraton, někteří měli křeče.“

Zdravotník: Připomnělo mi to Irák, lidé ale reagovali skvěle

Zraněným okamžitě začaly pomáhat stovky dobrovolníků zapojených do organizace maratonu. Běžci okamžitě uvolnili zdravotní středisko, zapojili se lékaři a sestry připravené pomáhat těm, kteří proběhnou cílem. Po počátečním šoku a zmatku se do pomoci zapojili všichni, běžci i diváci, kterým se nic nestalo, pomáhali zraněným. „Lidé v té hrozné situaci dělali to, co měli, při použití toho, co měli,“ popsal Stephen Segatore. „Byla to nejlepší reakce, jakou jsem kdy viděl,“ doplnil jeho kolega Jim Assiante, který atmosféru po výbuchu přirovnal k situaci v Iráku.

Přestože jsou na podobné situace trénovaní, šok zažili i lékaři v bostonské nemocnici. Nejvážněji zraněné jim sanitky začaly přivážet ještě předtím, než se dozvěděli, co se na maratonu vlastně stalo. Někteří zranění jsou stále v kritickém stavu, k nejvážnějším zraněním patřila zranění nohou, některým pacientům výbuch končetinu amputoval. Nejčastější byla zranění svalů na nohou a zlomeniny, informoval doktor Ron Walls.

Tisíce lidí v Bostonu nabízí běžcům pomoc

Kolem osmi tisíc obyvatel Bostonu nabídlo zraněným a šokovaným maratoncům i divákům pomoc – nabízí jim zadarmo své byty, koupelny i postele. Dobrovolníkům se navíc podařilo pomoc rychle koordinovat, vytvořili googlovský dokument s nabídkami pomoci. „Toto je Amerika,“ komentoval obrovskou ochotu lidí pomáhat Dan Starzec.

Vydáno pod