O konci světa bude Severokorejce v televizi informovat „dáma v růžovém“

Už několik desetiletí byla Ri Chun-hee jednou z mála pověřených osob, které informovaly obyvatele o historických událostech země. Až nastane apokalypsa nebo konec světa, bude to právě ona, která má z televizních obrazovek o situaci Severokorejce informovat.

Ri Chun-hee je prominentní tváří severokorejské televize, na obrazovkách se objevuje prakticky pokaždé, když země přistoupí k dalšímu kroku v naplňování svých nukleárních ambicí. Z obrazovek pak hrdým, vzrušeným hlasem nadšeně pěje ódy na severokorejské vědce a úspěchy celé země.

„Test vodíkové bomby navržené k namontování na naše mezikontinentální balistické střely měl perfektní úspěch,“ říká Ri, když vzrušeně ohlašuje zatím nejsilnější jaderné výbuchy, kterých Severní Korea dosáhla. „Byl to velmi významný krok při dokončení národního programu jaderných zbraní.“

Čtyřiasedmdesátiletá žena je známá jako „lidová hlasatelka“ a naprosto typické jsou pro ni zářivě růžové oděvy. Často si obléká hanbok, tradiční korejský oděv, ačkoli pro vysílání nosí i typicky západní kostýmy. Burácivým hlasem hovoří o režimu v zemi, kde vůdce Kim Čong-un jen zřídkakdy oslovuje lid přímo.

Kdo je dáma v růžovém?

Ri se narodila v roce 1943 chudé rodině v Tongchongu v jižní části Severní Koreje. Do společnosti KCTV – korejské televize, nastoupila v roce 1971 a za tři roky byla povýšena na hlavního zpravodaje. Během své kariéry se vyhnula několika politickým čistkám i degradacím na nižší pozice – koncům kariéry, které potkaly mnohé z jejích kolegů.

Její melodramatický přednes jí získal i obdiv od Kim Čong-una, což je pro přežití pod režimem, který experti popisují jako nejbrutálnější režim současnosti, zásadní. Zřídkakdy upustí od svého bouřlivého přednesu. Nicméně i ona v přímém přenosu plakala, když oznamovala úmrtí prvního vůdce Severní Koreje, Kim Ir-sena, a následně úmrtí jeho syna, Kim Čong-ila.

Oficiálně odešla do důchodu v roce 2010, příležitostně se na obrazovky vrací, aby přednesla důležitá armádní oznámení, a nyní tráví většinu času výchovou nových hlasatelů. Před důchodem byla stálou tváří večerních zpráv, vysílaných do domácností v celé zemi.

Státní časopis Chosun Monthly zveřejnil v roce 2009 její krátký profil – žije s manželem, dětmi a vnoučaty v Pchjongjangu. „Její hlas se tak proslavil, že kdykoliv mluvila ve zprávách, diváky to zasáhlo,“ popisoval magazín. „Když Ri oznamovala zprávy a prohlášení, nepřátelé se třásli strachem.“

Vydáno pod