Blížící se volby v Pákistánu dávají naději nevolníkům

Islámábád - V Pákistánu se blíží parlamentní volby, které mají být historické. Země může poprvé dojít k legitimnímu předání moci od jedné demokraticky zvolené vlády ke druhé. V souvislosti s volbami se znovu oživuje i téma nevolnictví. Svým rozhodnutím kandidovat do voleb na něj upozorňuje i bývalá nevolnice Veero Kohli. Přestože šance na úspěch má téměř nulové, svým odhodláním změnit svůj život inspiruje spousty páksitánských rodin s podobným osudem.

„Sama jsem byla otrokyní, nebo chcete-li nevolnicí. Vím, jakým terorem musí tito lidé procházet. Proto jsem se rozhodla kandidovat. Lidé jsou rádi, že rolnice, která se sama osvobodila z otroctví, je chce zastupovat,“ uvedla kandidující Veero Kohli.

Jako nevolnící žijí v Pákistánu tisíce lidí

Spíš než o nadějnou politickou kariéru jde ale především o symbolickou kampaň. Kampaň, která má upozornit na fakt, že v Pákistánu žijí tisícovky rodin v nevolnických podmínkách. Do téhle situace je dostaly smyšlené dluhy, které splácí prací na plantážích.

Lakhi Bheel, muž který minulý měsíc z nevolnictví na farmě utekl:

„Vydělávali jsme na platy řidičů, kuchařů i účetních. Na farmě jsme bydleli tři roky, než jsme utekli. Za celou tu dobu si nepamatuji moment, kdy jsme dostali dobré jídlo. Přitom jsme pracovali celý den. Dokonce nás i mlátili. Také se stávalo, že jednoho člověka hlídali až čtyři muži. To spělo k tomu, že v jedné místnosti nocovalo na šedesát lidí.“

Strana nebo sponzor, který by Pákistánku před volbami podpořil, neexistuje. Málokdo také věří, že by žena, která umí napsat jen své jméno, mohla v politice cokoliv prosadit. Kohli už ale úspěchu dosáhla. Je jím fakt, že spousty pákistánských rodin, které žijí v nevolnických podmínkách, se doslechly o jejím příběhu a je pro ně velikou inspirací. Vědí, že existují lidé, kteří se majitelům polí vzepřeli, žijí svobodně a dokonce mohou i kandidovat do parlamentu.

Pákistánské volby jako naděje pro nevolníky (zdroj: ČT24)