Konvoj s bojovníky IS se snaží dostat na východ Sýrie. Brání mu v tom koaliční letouny

Zpravodaj ČT: Konvoj se nyní nachází uprostřed rozsáhlého pouštního území (zdroj: ČT24)

Syrská armáda a spojenecké libanonské hnutí Hizballáh se snaží najít náhradní trasu pro konvoj, v němž jedou členové Islámského státu od libanonské hranice na východ Sýrie. Směřují v 17 autobusech do Dajr az-Zauru na základě dohody uzavřené s Damaškem. V postupu jim ale brání mezinárodní letecká koalice, která proti IS bojuje právě na východě Sýrie a nepřeje si, aby na toto území přišly stovky dalších radikálů.

V konvoji je 300 lehce ozbrojených bojovníků a stejné množství jejich příbuzných. Autobusy s nimi tento týden uvízly ve střední Sýrii na území, které má pod kontrolou syrská armáda. Letadla mezinárodní koalice brání konvoji postupovat dále na východ. „Snažíme se najít jinou trasu,“ citovala agentura AP zástupce Hizballáhu.

Jde o konvoj celkem 17 autobusů, s nimiž jelo původně ještě 11 nebo 12 ambulancí, které měly převážet několik desítek zraněných válečníků Islámského státu. Ty se ale v tuto chvíli odpojily a jsou již ve městě Dajr az-Zaur, což je jedna z bašt Islámského státu na východě Sýrie.
Jakub Szántó

Oddíly IS působily v syrsko-libanonském pohraničí, ale syrská armáda se spojenci z východu a libanonské vojsko ze západu proti nim začali minulý týden bojovat. Minulou neděli se IS vzdal a přistoupil na dohodu o výměně mrtvých a zajatců a na přesun bojovníků do Dajr az-Zauru u hranice s Irákem, kde IS ovládá určitou část území.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti tomuto přesunu není jenom mezinárodní koalice, jíž velí USA, ale také Irák. Konečnou destinací měl být Búkamál, což je pohraniční město. Irák právě porazil IS v provincii Ninive a chce jej ještě vytlačit z posledních míst, kde ještě radikálové v Iráku jsou.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že z konvoje se už oddělilo několik desítek členů IS a snaží se na místo určení dostat individuálně.