Na sporné hranici mezi Kambodžou a Thajskem roste napětí

Phnompenh - Kambodžský premiér Hun Sen vyzval Thajsko ke stažení vojáků ze sporné oblasti u společných hranic. Napětí mezi oběma státy se zvýšilo poté, co Kambodža a Thajsko posílily vojenskou přítomnost poblíž známého chrámu Preah Vihear, který mezi oběma státy vyvolává územní spory. Z oblasti už uteklo několik set obyvatel.

Pohraniční krize vypukla v úterý, kdy podle Phnompenhu pronikla na kambodžské území skupina asi 40 thajských vojáků a civilistů. Thajsko ale popřelo, že by jeho vojáci překročili hranice.

Na hranicích nedaleko chrámu, který byl minulý týden zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, se dnes shromáždilo asi 400 thajských a 800 kambodžských vojáků, k žádnému konfliktu ale zatím nedošlo. Z oblasti už utekla většina z 900 Kambodžanů, kteří zde žijí. Politici v obou zemích vyzývají ke klidu a v pondělí se setkají ministři obrany obou států, aby jednali o vyřešení situace.

Dobře zachovalý hinduistický chrám Preah Vihear pochází z první poloviny 11. století a leží na hranici mezi Kambodžou a Thajskem. V roce 1962 ho Mezinárodní soudní dvůr OSN přiřkl Kambodži, Thajsko si ale stále dělá nárok na území kolem chrámu.

Vydáno pod