O reformu Vatikánu se postará osm kardinálů

Řím - Papež František jmenoval poradní skupinu osmi kardinálů k vypracování návrhů na reformu vatikánských struktur. Učinil tak teprve měsíc po svém zvolení do čela římskokatolické církve. Kardinálové se mají podílet především na reformě římské kurie. Skupina se poprvé sejde v říjnu v Římě. Koordinovat práci kardinálského kolegia bude honduraský arcibiskup Óscar Rodríguez Maradiaga.

Kardinálové z Itálie, Chile, Indie, Německa, Konga, USA, Austrálie a Hondurasu mají podle agentury Reuters novému papeži pomoci provést změny v kurii, jíž se přisuzuje odpovědnost za některé z problémů a skandálů, které poznamenaly osmiletý pontifikát Františkova předchůdce. Benedikt XVI. odstoupil v únoru.   

Nový papež se musí vypořádat s početnými kauzami

Papež František zdědil církev zápasící o vyrovnávání se s případy sexuálního zneužívání dětí duchovními, údajnou korupcí a vnitřními boji v centrální správě. „Je nutné především prosazovat opatření k ochraně nezletilých a pomáhat všem, kteří trpěli těmito násilnými činy,“ upozornil papež František.

V roce 2009 byla zveřejněna zpráva o stovkách případů sexuálního zneužívání dětí kněžími v Irsku, které vedení církve zamlčovalo. Krizi důvěry v církev prohloubily rovněž případy zneužívání dětí a mladistvých kněžími hlášené z Německa, Belgie, Spojených států a dalších zemí.

František
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Ustavením poradního sboru kardinálů papež František podle Lombardiho reaguje na doporučení k reformě kurie, která byla zformulována na zasedání generální kongregace (sboru všech kardinálů) před volbou papeže.

Funkce? Pouze poradní, zdůraznil mluvčí Vatikánu

Osmičlenná skupina kardinálů bude mít poradní funkci, nebude přijímat žádná rozhodnutí, zdůraznil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.