Novinářka Petra Procházková: Rychlé muslimské rozvody mohou být pro ženy vysvobozením

Boj za práva žen v Indii: Výhry a prohry (zdroj: ČT24)

V Indii v posledních letech sílí boj za rovnoprávnost žen. I když nejsou brutální znásilnění či těhotenství dětí v zemi ničím výjimečným, změna přichází - třeba pokud jde o kontroverzní muslimské rozvody. Podle novinářky Petry Procházkové ale někdy mohou být tyto extrémně rychlé rozvody pro ženy vysvobozením z nevydařeného dohodnutého sňatku.

Indický Nejvyšší soud pozastavil praxi talák, při níž se muslimové mohou rozvést jen tím, že řeknou třikrát „zapuzuji tě“, letos v srpnu. Většina muslimských zemí - včetně sousedního Pákistánu nebo Bangladéše - tuto formu rozvodu už dříve zakázala.

Doplácejí na ni pouze manželky. „Právo šaría říká, že k manželství může dojít, jen když souhlasí oba. Tak jak potom může rozvod proběhnout jednostranně,“ podotkla Atiya Sabriová, kterou takto opustil muž prostřednictvím dopisu. Jiné ženy se dočkaly jen SMS nebo zprávy na WhatsAppu. 

„Třeba v Afghánistánu se rozvod zapovězením občas praktikuje, ale z mé zkušenosti to nebyla každodenní záležitost. V zemích jako Pákistán či Střední Asie je to praxe spíš výjimečná, ovšem nahrazuje se jinou ženami odsuzovanou praxí, a to je to, že když muž nebyl spokojen se svou původní ženou, tak se s ní sice nerozvedl, ale přivedl si další, která se mu líbila víc, a uplatňoval mnohoženství,“ upozornila novinářka Petra Procházková.

Sice je to velmi potupné, že se muž s ženou může takto rychle rozvést, na druhou stranu je někdy rozvod pro ženu vysvobozením, protože v těchto muslimských komunitách je 80 procent sňatků domluvených předem rodiči. Je logické, že tam pak dochází k velkým rozepřím a nedorozuměním.
Petra Procházková
novinářka

Zdaleka přitom nejde jen o muslimskou komunitu. Obrovská vlna demonstrací za práva žen se v Indii zvedla před pěti lety v reakci na incident, při němž v hlavním městě zemřela studentka, kterou v jedoucím autobuse brutálně znásilnila skupina mužů.

Brutální znásilnění i těhotné desetileté dítě

Jeden z nich později spáchal ve vězení sebevraždu, nad čtyřmi soud vynesl trest smrti. Poslední z nich, který byl v době útoku nezletilý, se koncem roku 2015 dostal z vězení. Případ vyvolal v celé zemi protesty a přiměl vládu ke změně zákonů na jejich ochranu. Přesto počet násilných činů výrazně neklesl a soudy mnohdy nestíhají pachatele efektivně trestat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Debatu o situaci žen v zemi nedávno znovu otevřel také bezprecedentní případ desetileté dívky - ta po opakovaném znásilnění svým strýcem porodila holčičku. Podle statistik UNICEF a indické vlády je v zemi dítě pod 10 let znásilněno každých 13 hodin.

V žebříčku zprávy Světového ekonomického fóra zkoumající gendrové rozdíly ve 144 zemích světa je ale Indie průměrem. Celkově hůře si vede Afrika, Arabský poloostrov nebo sousední Pákistán. Vyrovnat ekonomickou nerovnost dvou pohlaví globálně by podle autorů studie mohlo trvat až 170 let.