Slavný bambusový vlak má namále, Kambodžané se bouří

Kambodžská vláda plánuje rušit proslulý bambusový vlak (zdroj: ČT24)

Nad budoucností populárního kambodžského minivláčku se stahují mračna. Bambusový vlak láká do oblasti na severozápadě země i hodně turistů. Nyní ho mají nahradit klasické vlaky. Místní Kambodžané se bojí o živobytí.

Khmerové říkají bambusovému vlaku norry. Na pohled spíš připomíná drezínu, ve skutečnosti je to ale bambusový rošt na kolech poháněný jednoduchým motorem.

Vlak jezdí rychlostí dvacet kilometrů za hodinu. Kapacita je maximálně patnáct osob – nebo tři tuny rýže. Občas se na trati objeví i nečekané překážky. Pokud se setká s dalším norrym jedoucím v protisměru, jednoduše se rozebere.

Populární kambodžský vláček má teď ustoupit klasickým vlakům, které se na trať dostanou z obnovené hlavní železniční sítě poblíž thajských hranic. „Slyšel jsem, že vláda chce bambusové vlaky zrušit. Pracuju tu dvacet let. Přežívám jen díky nim,“ postěžoval si řidič Kith Sokun.

Ještě nedávno řidiči vybírali za jízdu v přepočtu pět korun. Teď ale vozí z velké části turisty, kteří platí víc. Třicetiminutová projížďka vyjde dva dospělé asi na 220 korun. Děti neplatí nic.

Bambusový vlak
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Na turistech jsou závislí i lidé žijící podél železnice. „Dělá mi to starosti, pracuju tady a vydělávám si tak na živobytí. Musím se starat o rodinu. Ze zrušení vlaků mám strach,“ uvedla prodavačka uměleckých předmětů Kahn Leková.

„Zrušení bambusového vlaku bude mít negativní dopad. Tato atrakce pomáhá místním lidem, kteří ji potřebují ke svému živobytí,“ je přesvědčen i francouzský turista Nicolas Duquennoy.

Definitivní rozhodnutí zrušit bambusové vlaky ale úřady ještě neučinily. Vláda uvažuje mimo jiné o jejich přemístění do blízkého bananského regionu.

Vydáno pod