Texas se probouzí k životu: Letiště obnoví provoz, voda klesá, tisíce lidí je ale dál uvízlých

Třetina Texasu pod vodou, New Orleans čeká 30 centimetrů vody (zdroj: ČT24)

Počet obětí bouře Harvey a následných záplav stoupl na 24. Panují ale obavy, že jich bude třicet a více. Nouzový přístřešek už potřebovalo na 32 tisíc osob. Starosta Houstonu v reakci na katastrofu zakázal noční vycházení. Voda ve městě pomalu klesá, bouře se už přesunula nad sousední Louisianu.

Harvey nad pevninou podle meteorologů ztrácí na síle, nyní ho doprovází vítr o rychlosti až 65 kilometrů v hodině a ve čtvrtek ráno ztratí sílu bouře. Do boje s následky živlu bylo v Texasu podle guvernéra nasazeno 24 tisíc členů národní gardy, stav přírodní katastrofy platí nově ve 33 okresech.

Kvůli Harveymu bylo v celých Spojených státech zrušeno několik tisíc letů, další tisíce pak nabraly zpoždění. Letiště v Houstonu už nyní obnovuje provoz.

Centrum bouře bude do čtvrtka postupovat dále na východ a na sever přes Mississippi a Tennessee. Očekává se, že v Louisianě hojně naprší, některé předpovědi uvádějí až 30 centimetrů vody.

Mapa předpokládaného postupu
Zdroj: NOAA/BBC

Bilance obětí hurikánu zatím není konečná a úřady mají obavy, že se po opadnutí vody objeví větší počet mrtvých. Podle newyorského listu je mezi mrtvými šedesátiletý houstonský policista Steve Perez, který se utopil v autě, když jel do služby.

Americké sdělovací prostředky se věnují také tragédii ženy z Beaumontu a její malé dcery. Žena vyjela v úterý odpoledne autem, aby se dostala ze zaplaveného území. Auto se ale dostalo do hluboké vody. Ženě se sice podařilo i s dítětem vůz opustit, ale pak je unesl silný proud z kanálu.

Jeden ze záchranářů oslovených stanicí CNN řekl, že co do počtu obětí to nejhorší teprve přijde. Je podle něj třeba prohledat zatopené oblasti dům od domu. V roce 2005 se našlo mnoho mrtvých právě po odeznění hurikánu Katrina.

Harvey je nejsilnější bouří svého druhu, která Texas zasáhla od roku 1961. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou nicméně již během soboty zeslábl. Odhaduje se, že živel napáchal největší škody v historii USA.

Starosta Houstonu vyhlásil zákaz nočního vycházení, aby zamezil hrozícímu rabování v evakuovaných budovách. Velitel houstonské policie Art Acevedo vzkázal potenciálním zlodějům: „Nejezděte do Houstonu, protože vás chytíme. A ujišťuji všechny, kdo se pokusí těžit z příležitosti, že je to ohavné a že uděláme vše pro to, abyste dlouho nespatřili denní světlo.“ Stanice CNN ohlásila, že 14 zlodějů už bylo zatčeno.

Opatření bude platit každou noc do odvolání od půlnoci do 5:00 místního času (7:00 až 12:00 SELČ), upozornil Sylvester Turner. Občané se nemají vydávat na obhlídku svého majetku, protože vodní proud v zaplavených oblastech je stále silný a nebezpečný. 

BEZ KOMENTÁŘE: Jak řádil Harvey? Nejdříve ticho, pak smršť a plovoucí auta (zdroj: ČT24)

Předtím hovořil o začátku zákazu od 22:00 místního času, ale termín posunul, aby umožnil záchranářům pokračovat ve vyprošťování lidí z míst odříznutých velkou vodou. Pomohlo se tak již více než 13 000 lidí v Houstonu a jeho okolí.

Záplavy způsobené rekordními srážkami přinutily k evakuaci tisíce lidí. Naposledy museli svoje domovy opustit obyvatelé okresu Harris, kteří žijí v okruhu 2,4 kilometru od chemického závodu francouzského koncernu Arkema. Místní hasiči upozornili, že opatření je preventivní z obav, že by mohl v závodě vypuknout požár, ze kterého by se mohl rozšířit toxický dým.

Čerstvě byla vyhlášena pohotovost pro Beaumont a Port Arthur na jihu Texasu, kde voda stále stoupá a záchranáři jsou přetíženi žádostmi o pomoc. Tamní rafinerie Valero Energy Corp musela kvůli bouři přerušit provoz. Ráno se voda dostala i do evakuačního centra v Port Arthuru a lidi, kteří se tam uchýlili, bylo třeba znovu evakuovat.

V největší houstonské hale sloužící k různým masovým akcím a výstavám se ubytovalo 9000 osob, což je dvojnásobek oproti plánovanému počtu. Město proto ve středu otevřelo druhé ubytovací zařízení s kapacitou 10 tisíc lidi. První evakuované tam dopravily autobusy těsně před úterní půlnocí. 

Roste počet obětí bouře Harvey, která zasáhla Texas (zdroj: ČT24)

Původně hurikán, který po přesunu nad pevninu oslabil na tropickou bouři, přinesl rekordní dešťové srážky – 132 centimetrů. Jde o rekord nejen pro Texas, ale i pro celé kontinentální Spojené státy. Nepřekonal se tím ale rekord z roku 1950 (133 centimetrů) na Havajských ostrovech v důsledku tropického cyklonu Hiki.

Podle meteorologů sužují lijáky jihovýchodní část Texasu a jižní Louisianu. Harvey v průběhu dne opět nabral na síle. Vítr, který ji nyní na cestě východním směrem doprovází, zesílil ze 72 kilometrů v hodině na 80 kilometrů.