Do Louvru se včera nedostali kapsáři – ale ani turisté

Paříž – Světoznámé pařížské muzeum Louvre včera zůstalo celý den uzavřené. Jeho zaměstnanci stávkovali na protest proti stoupajícímu počtu kapesních krádeží. Proti kapsářům zatím nepomohla ani černá listina nežádoucích osob. Galerii v tuto roční dobu denně navštíví zhruba 30 tisíc návštěvníků.

Tlačící a kochající se návštěvníci jsou ideální kořistí pro kapsáře. Kolik přesně jich okradou, muzeum neví, problém ve spolupráci s policií řeší, zatím spíše neúspěšně. Zaměstnanci už delší dobu požadují, aby policie v okolí muzea posílila hlídky. Vedení muzea proto loni podalo stížnost prokuratuře, v níž žádá právě posílení policejních hlídek.

Kapsáři totiž útočí nejen na turisty, ale i na kustody, kteří se jim v okrádání návštěvníků snaží bránit. „Někdy chodí do práce se strachem, protože musejí čelit organizovaným gangům kapsářů, kteří jsou čím dál agresivnější. Jsou mezi nimi i děti, které se dostanou do muzea zdarma, a i když musejí na výslech na policii, za pár dní jsou zpátky,“ popsala starosti zaměstnanců šéfka odborů SUD Christelle Guyaderová.

Ovšem to, že je dnes zavřeno v zájmu samotných návštěvníků, se na cedulce před zavřenými dveřmi nepíše. „Děti přijely z Nového Zélandu. Je to jejich první návštěva Paříže. Chtěly určitě vidět Monu Lisu. Jsme velmi zklamaní,“ komentovala dnes zavřené muzeum jedna z návštěvnic.

Zavřené brány Louvru měly upozornit na problém s kapsáři (zdroj: ČT24)