Putin jednal v Maďarsku o jaderné elektrárně a slíbil Orbánovi lekci juda

Události: Putin jednal v Maďarsku o jádru (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin přijel už podruhé tento rok na návštěvu Maďarska. Premiéra Viktora Orbána ujistil, že ruská strana je připravena plně financovat dostavbu jaderné elektrárny Paks, která může začít začátkem příštího roku. Budapešť na jaře dala najevo, že se vynasnaží najít si levnější zdroj financování stavby dvou jaderných reaktorů, než je ruská půjčka.

„Pracujeme na našich velkých projektech, včetně energetiky. Vše, co se týká financování známého projektu Paks, je zajištěno 12 miliardami dolarů (asi 262 miliard Kč). Začátkem příštího roku už mohou začít práce na stavbě,“ oznámil Putin.

Rozšíření jediné maďarské jaderné elektrárny Paks o další dva reaktory mají uskutečnit Rusové. Dostavbu si Budapešť nechala schválit Evropskou komisí.

Elektrárna Paks byla uvedena do provozu v 80. letech. Nynější čtyři reaktory zajišťují zhruba polovinu maďarské výroby elektřiny. Dva nové reaktory mají vyrábět více elektřiny než stávající bloky, které mají být odpojeny v letech 2032 až 2037.

Putin navštívil mistrovství světa v judu
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters

Putin přijel do Budapešti na zahajovací ceremoniál mistrovství světa v judu, který ovšem kvůli hodinovému zpoždění nestihl. S Orbánem ale jednal přímo ve sportovní hale a sledoval zápas ruské judistky o bronz.

Putin, sám vášnivý judista, slíbil maďarskému premiérovi osobní lekci z juda, ovšem jenom teoretickou. Ruský prezident se totiž pochlubil, že je spoluautorem knížky o judu, určené i dětským čtenářům.

Putin také převzal titul Civis honoris causa, tedy čestného občana, který mu udělila univerzita v Debrecínu jako ocenění za význačnou roli, jakou má univerzita sehrát při rozšíření jaderné elektrárny Paks.