Vlivný guru dostal 20 let za znásilnění. Část Indie nesmí ven, policie dostala povolení střílet

Slavný indický guru Gurmít Rám Rahím Sinh dostal dvacetiletý trest vězení za znásilnění dvou stoupenkyň. Čekají se nepokoje jeho příznivců. Policisté dostali povolení střílet, pokud nepomůže slzný plyn. Poslední nepokoje si vyžádaly desítky obětí a stovky zraněných.

Média a agentury dříve s odkazem na obhájce jedné z poškozených informovaly, že Sinh byl odsouzen k deseti letům vězení. Indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) a místní policie později upřesnily, že kontroverzní guru za mřížemi stráví celkem dvojnásobný počet let. „(Dostal trest) deseti let za každé ze znásilnění, takže celkem si ve vězení za oba zločiny odsedí 20 let,“ řekl agentuře AFP mluvčí úřadu.

Kontroverznímu guruovi hrozilo doživotí, sám vinu popírá. Podle indické televize se po vynesení rozsudku zhroutil a odmítal opustit soudní síň. Sinhův obhájce uvedl, že se jeho klient proti rozsudku týkajícího se činu spáchaného už v roce 2002 odvolá.

Horizont ČT24: Indický guru dostal 20 let za znásilnění (zdroj: ČT24)

Vláda nasadila do ulic i polovojenské jednotky

Do ulic vyšly v pátek tisíce jeho příznivců a při následných nepokojích umírali lidé. Vláda proto zavedla přísná opatření. Rozmístěny byly tisíce příslušníků policie, polovojenských jednotek a armády. „Nejprve protestující budeme varovat, pokud se neutiší přijde na řadu slzný plyn. A pokud ani ten nepomůže - můžeme použít i zbraně,“ podotkl policista Ajeet Singh.

V severoindickém státě Harijána, kde byl guru souzen, vyhlásily úřady stejně jako v sousedním státě Pandžáb zákaz vycházení. Do Róhtaku nejezdí autobusy a každé auto mířící do města je podrobeno kontrole. Místní káznice byla přeměněna v pevnost.

Přísná bezpečnostní opatření panují také kolem města Sirsa ve státě Harijána, kde se nachází sídlo Sinhovy sekty. Komplex v Sirse po výzvě policie opustilo během víkendu na 20 tisíc Sinhových příznivců, tisíce dalších tam ale zřejmě zůstávají.

V oblasti zůstaly uzavřené školy a ve státě Harijána byly přerušeny služby mobilních operátorů, aby se demonstrantům zkomplikovala možnost koordinovat akce. Policisté podle agentury Reuters dostali povolení střílet, pokud by někdo zahájil protesty.

Guru Gurmít Rám Rahím Sinh stojí v čele duchovní skupiny, která má podle něj asi 50 milionů přívrženců. Hnutí se kromě duchovní činnosti údajně věnuje také sociální pomoci a řídí několik škol a nemocnic. Vousatý Sinh vystupuje na rockových koncertech a píše scénáře k filmům, v nichž sám hraje.